» Alkuun » Kuvahaku » Info&Ohje » Puskarata » Tapahtumakalenteri » Linkit » Foorumi » Palaute »

www.youtube.com/JunalautaNet

Puskarata-päivityksiä ja uutisia

Tapahtunut Puskaratamatkan jälkeen...
Sivulla seurataan rataosuuden elämää ja kuolinkamppailua - tai mahdollista uudelleenavaamista!

[Päivitetty 12.03.2010]

2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 ...

VIRHEELLISIEN TIETOJEN KORJAUKSIA:
» Yläkolkki on oikea kirjoitusmuoto Ylä-Kolkissa sijainneelle liikennepaikalle. Onko Ylä-Kolkki aikanaan kirjoitettu Yläkolkki -muodossa vai ovatko Valtion Rautateiden virkailijat kirjoittaneet paikan nimen puutteellisesti, tämä olisi mukava tietää.. Puskarata-sivulle on korjattu liikennepaikan kirjoitusmuoto, mutta kuvasivuilla Ylä-Kolkista puhutaan maantieteellisellä kirjoitustavalla.

» KIHNIÖN aseman reunakivetykset poistettiin samasta syystä, kuin muuallakin - auraustoimenpiteet helpottuvat huomattavasti kun ei ole reunakiviä...

» KORTTEEN pinossa olevia ratapölkkyjä ei ole purettu Aitonevan-Kortteen väliltä, vaan ne ovat vanhoja Parkanon-Seinäjoen radan pölkkyjä. Pölkyt on saatu VR:ltä ja ne ovat odotelleet vuodesta 2001 saakka pääsyä kierrätyskäyttöön resiinaliikenteen tarpeita varten(!). Osa pölkyistä toimi lisäksi rekvisiittana "Niin paljon parempi mies"-TV-sarjan kuvauksissa.

» VASKUUN resiinat eivät ole kyläyhdistyksen omaisuutta, vaikka näin Resiinamme antoi aikanaan olettaa, vaan ovat Vaskuun Huvikummun omaisuutta.

» KEITURINSALMEN sillan pohja lankutettiin ja kaiteet verkotettiin vuonna 2000. Sillan kunnostus liittyi osana Pohjois-Pirkanmaan ulkoilureitistön kehittämiseen.

» KORTTEEN itäpuolen kilometrin 457 kuvassa näkyvät puiset aluslevyn näköiset esineet ovat routakiiloja, joita aseteltiin keväisin radan pölkkyjen ja aluslevyjen väliin tasaamaan junien kulkua.

» HÄRKÖSEN ASEMA asutettiin 2006. (Kiitokset korjaavista tiedoista - tiedot päivitetty myös kuvateksteihin!)

VUODEN 2004 TAPAHTUMIA JA MUUTOKSIA RADAN VARRELLA:
» MANTILON ja SIEKKISEN pengersortumia käytiin ilmeisesti kaivinkoneen(?) voimin korjaamassa loppusyksystä 2003 tai alkukesästä 2004:
» KOTALAN ASEMALLE adoptoitiin vanhaa vaunukalustoa Haapamäen kalustoromutussessioiden jaloista syksyllä 2004. Auravaunu sai uutta seuraa kolmesta Mas-vaunusta ja Not 3040 -vankivaunusta. Kalusto siirrettiin raiteita pitkin, ratakuorma-auto Tka7:n avulla. Samalla suoritettiin vesakkomyrkytys asiaankuuluvan vaunun välityksellä. Lisäksi Kotalasta on saanut uuden kodin moottoriresiina Tre-Rto 41, kts. http://vaunut.org/kuvasivu/9042!

» Auravaunu puolestaan sai uuden uljaan maalipinnan syksyllä 2005:

» HEINÄAHO ja VASKUU saivat uudet puurakenteiset ylikulkusillat moottorikelkoille, tamppareille ja resiinoille joulukuussa 2004. Vaskuun alkuperäinen teräslevysilta on siirretty RHK:n kehoituksesta Vaskuun asemalle odottelemaan kohtaloaan, ja Heinäahon teräslevysilta siirrettiin puolestaan Virtain asemalle:




VUODEN 2005 TAPAHTUMIA:
» KIHNIÖN asemalla vieraili kesällä 2005 PoRha:n lättähattukaksikko Dm7 4142 ja 4204 peräti kahteen kertaan! 21.07. asemalla vierailivat saksalaiset rautatieharrastajat (DGEG) osana reilun viikon mittaista reissuaan ko. lättähatulla ympäri rataverkkoamme! Kuukautta myöhemmin eli 27.08. järjestettiin Kihniölle ja Niinisaloon kaikille halukkaille avoin lättähattumatka.
» Rataosuuden raivaustyöt saivat syksyllä 2005 loppukirin, mm. Virtain seudulla ratalinjaa raivattiin vihdoin ja viimein helpottamaan moottorikelkkojen kulkua:

» VIRTAIN asemarakennus pikasaneerattiin kaupungin toimesta vuokra-asuntokäyttöön, kaupunki kun omistaa nykyään asema-alueen rakennuksineen. Vastaavasti aseman terminaalirakennus ei palvele enää Transpointia, vaan on tyhjillään odottelemassa kohtaloaan:
» Rataosuudella on nykyään vilkas moottorikelkkaliikenne talviaikaan:


» Virtain rautatiesillat perinteeksi muodostuneessa jouluvalaistuksessaan 2005:

VUODEN 2006 TAPAHTUMIA:
» SIEKKISEN silta, nk. Kannokon ylikulkusilta kilometrillä 479 uudistettiin alkukesästä 2006, kts. Tekninen lautakunta / Kokous 28.02.2006 / Pykälä 26

» STPU ry:n Pumppuresiinakisat kisailtiin tuttuun tapaan Haapamäeltä Kotalaan aurinkoisena lauantaipäivänä 10.06.2006 - kuvasarja kisoista!

» Resiinaralli-tapahtuma herätettiin elokuun 2006 alussa jälleen eloon parin vuoden hiljaiselon jälkeen! Resiinaralli suuntautui 190 kilometriä Haapamäeltä Porin rataa pitkin Pomarkkuun. Matkan varrella oli 20 erilaista osaamista vaativaa tehtävää. (Resiinarallin idea on tehtävärasteissa, kulkupelit ovat tapa siirtyä rastilta toiselle) Kts. Suomen Rautatieuutiset.


VUODEN 2007 TAPAHTUMIA:
» Aitonevalle ja Pettukankaalle (eli Aitonevan erkanemisvaihteelle ja liikennepaikalle) ilmestyi talvella ja alkukesästä erikoista rautatiekalustoa: Auravaunu Etvla 900205-6 siirrettiin Kokkolasta Aitonevalle talvella, ja kesäkuussa 2007 Pettukankaalle siirrettiin VR:n käytöstä poistuneet Eit 23104 ja Rkt 23808 -vaunut. (Lisätietoa kuvien kuvateksteissä)



Vaunut liittyvät alueelle suunniteltuun Potkua Kihniöön -elämyspuistohankkeeseen. Tavoitteena oli alunperin saada alueelle ravintolavaunun lisäksi yksi makuuvaunu ja kaksi päivävaunua koulutus-, ym. tiloiksi. Elämyspuiston yhteyteen on tarkoitus rakentaa myös mm. vanhan aseman kopio Pettukankaalle sekä mahdollisesti myös kapearaiteinen rata Aitonevalle.
» Vuoden 2007 pumppuresiinakisat pumpattiin lauantaina 09.06.2007, mukana oli 14 joukkuetta Suomesta ja kaksi joukkuetta Keski-Euroopasta. Kts. tulokset osoitteesta http://www.stpu.fi/lyhytaikainenarkisto.htm

» Elokuun alussa järjestettyyn Resiinaralliin osallistui lopulta vain viisi joukkuetta, ja kolmipäiväiseksi suunniteltu kisa supistettiin yksipäiväiseksi ja kilpailureitti lyhennettiin koskemaan väliä Haapamäki-Kotala. Kts. Suomen Rautatieuutiset


VUODEN 2008 TAPAHTUMIA:
» KAPEARAITEINEN AITONEVALLE!
Vapo on pelastanut Virosta kapearaiteisen neuvostoliittolaisvalmisteisen veturin ja ravintolavaunun Aitonevalle. Asiasta uutisoi Ylä-Satakunta 18.03.2008. Virosta on tarkoitus pelastaa myös tytäryhtiön käytössä ollut 750mm:n turverata ja tuoda se niin ikään Aitonevalle. Todennäköisesti Pirkanmaan museorautatieyhdistys rakentaa radan mikäli saa tukea TE-keskukselta. Vapon suunnitelmissa on, että museoesine kuljettaa tulevaisuudessa matkailijoita ja esittelee käytöstä poistettuja sekä käytössä olevia turvetuotantoalueita.
» LIIKENNÖINTI PARKANON JA KIHNIÖN VÄLISELLÄ RATAOSUUDELLA LOPPUU?
VR Cargo ja metsäteollisuus aikovat lähitulevaisuudessa keskittää puunkuormauksen Pirkanmaalla Parkanon asemalle ja sinne rakennettavalle puuterminaalille. Tämä tietää 16,4 kilometrin mittaiselle Kihniön radalle liikenteen loppua ja RHK:n suunnitelmien mukaan jossain vaiheessa jopa radan purkua! Liikenne loppuisi mahdollisesti jo ensi vuonna (2009). Radalla tapahtuu satunnaista raakapuujunaliikennettä ja junien nopeus on rajoitettu 30 kilometriin tunnissa. Kihniön lisäksi radalla on vain yksi asemarakennus - Linnankylä - sekä käyttöä vaille jäänyt linjavaihde Isokankaalla Parkanon asevarikolle.
» STPU ry:n PUMPPURESIINAKISAT pumpattiin lauantaina 07.06.2008 Haapamäeltä Kotalaan! Kyseessä oli jo 10-vuotisjuhlakilpailu - mutta mahdollisesti myös viimeinen kisa. Lue Suomen Rautatieuutiset.
» HÖYRYLIIKENNETTÄ KEITURINSALMEN SILLALLA!
Lauantaina 5.7.2008 Virtain Perinnekylässä järjestettiin Herraskosken kanavan 100-vuotisjuhla, missä nähtiin myös höyrylaiva Tarjanne! Tarjanne-laivalla on menneinä vuosina risteilty satunnaisesti Toisvedellä, mutta viime vuosien vedenpinnan mataluus on rajoittanut risteilyt Tarjanne-veden puolelle. Tämä tarkoitti myös sitä, että Keiturinsalmen mahtavalla sillalla nähtiin viimein vuosien tauon jälkeen höyryliikennettä - tosin laivan muodossa eikä junan!
» RESIINARALLI 2008
-kisa peruttiin vähäisen osallistujamäärän takia.
(Keskisuomalaisen juttu)
» KAIROKOSKEN VETURITALLI PURETTIIN - VESIVISKURI KORTEEN ASEMALLE
Kairokosken ratapihan länsipäässä sijainnut 2-pilttuinen veturitallirakennus vesitorneineen ja kääntöpöytineen purettiin viimein syyskuussa 2008. Ensimmäiset purkupäätösuutiset veturitallista julkaistiin loppuvuonna 2004 mutta varsinainen purku toteutui vasta nyt. Ainoastaan vesiviskuri onnistuttiin pelastamaan ratapihan pääkulkuväylän vierestä ja uudelleensijoittamaan Korteen asemalle, josta vastaava viskuri ja vesitorni on jo aiemmin ehditty purkamaan pois.

» KLUBIVAUNU A50 PETTUKANKAALLE
VR:n käytöstä poistama klubivaunu A50 siirrettiin Kihniön kautta Pettukankaalle 03.10.2008 klo 13:56. Viimeinen reilun kilometrin mittainen siirto tapahtui Valmet 502:n vetämänä. (Aamulehti 04.11.2008)
» LÄTTÄHATTUMATKA NIINISALOON JA KIHNIÖLLE 11.10.2008
Haapamäen Museoveturiyhdistyksen syysretki järjestettiin tällä kertaa Tampereelta Niinisaloon ja Kihniölle lauantaina 11.10.2008 lättähattujunalla, jolloin oli mahdollisuus taittaa matkaa aivan kuten vielä toukokuussa 1981! Retkikuvia löytyy mm. osoitteen http://ron.1g.fi/kuvat/Kiskokuvia/HMVYn syysretki/ sekä osoitteen http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2apoy+iso-paha-susi-hmvy-syysretki-2008.html takaa.
» HAAPAMÄKI-PORI -RATAOSUUDEN AVAAMINEN UUDELLEEN?
Rautatieliikenteen puolestapuhuja, keuruulainen kansanedustaja Lauri Oinonen nosti jälleen kerran esille Pori-Haapamäki -radan kunnostamisen syksyllä 2008. Määrärahan osoittamista radan kunnostamiselle on aikanaan (v.2000) ehdottanut myös mm. kansanedustaja Veijo Puhjo, mutta asiasta on esitetty myös päinvastaisia puheenvuoroja - joulukuussa 2005 kansanedustaja Jaana Ylä-Mononen esitti kirjallisen kysymyksen radan rappeutuneiden osuuksien PURKAMISESTA Virtain alueella.

Porin satamajohtaja Jaakko Nirhamo esitti puolestaan suunnitelmia ja laskelmia Satakunnan Kansassa 02.12.2008 ratayhteyden avaamisen puolesta: STTR eli Suomen teollisuuslogistiikka- ja transitoliikennerautatie -nimeä kantavan projektin keskeinen ajatus on poikittaisradan uudelleenavaaminen ja valjastaminen metsä-, metalli-, kaivos- ja kemianteollisuuden tarpeisiin sekä palvelemaan Venäjän liikennettä.

Kustannuksiltaan Huutokoski-Savonlinna -välin suuruiset kunnostussuunnitelmat (100 milj.eur) tyrmättiin lehtijutussa Ratahallintokeskuksen taholta ainakin ensisilmäilyn jälkeen vedoten nykyisen Tampere-Pori -radan kapasiteetin riittävän jatkossakin Porin satamaan suuntautuvan liikenteen tarpeisiin.
» RAUTATIE TULI - JA MENI - Porin-Haapamäen rautatie Virroilla
Heikki Kellomäen 21.11.2008 julkaistu historiikki (Kts. Suomenselän Sanomat 04.12.2008) paneutuu syvällisesti ja yksityiskohtaisesti radan rakentamiseen ja liikenteeseen keskittyen Virtain alueeseen. Saatavilla ja olemassa olevan kuvamateriaalin vähyydestä huolimatta teokseen on saatu mukaan lukuisia puhuttelevia ja arvokkaita valokuvia erityisesti radan rakentamisesta.

Perinnetiedon ja valokuvien kerääminen ei ole kuitenkaan päättynyt kirjan julkaisuun. Mikäli piirongin tai perhealbumin kätköistä löytyy vanhoja valokuvia Haapamäen ja Porin väliseen rautatiehen liittyen, niitä toivoisi päätyvän jatkossa tutkijoiden käyttöön. Tekeillä on tällä hetkellä mm. Vaskuun-Koron kyläkirja, johon kuvat ja muistelmat ovat myös tervetulleita.

Tampereen yliopiston Tutkivi-sarjaan kuuluvaa teosta on saatavilla suoraan kustantajalta (Clockworks Oy), Tampereen yliopiston verkkokirjakauppa Granum:sta, Suomen Rautatiemuseon kirjakaupasta sekä Virrat-Kirjasta.

VUODEN 2009 TAPAHTUMIA:
» RAUTATIE TULI - JA MENI -kirjasta toinen painos
Kirja Rautatie tuli – ja meni, Porin-Haapamäen rautatie Virroilla ilmestyi marraskuussa 2008. Jo tammikuussa 2009 kirjasta otettiin uusi painos, johon suoritettiin samalla muutamia pieniä lisäyksiä ja korjauksia, sekä lisättiin yksi uusi kuva. Lista muutoksista löytyy Suomen Rautatiemuseon keskustelufoorumilta, minkä lukeminen edellyttää rekisteröitymistä.
» PUMPPURESIINAKISA pumpattiin Kotalasta Haapamäelle 06.06.2009
Suomen Työpaikkaurheilu ry järjesti 20-vuotisjuhlakisavuotenaan edellisvuosien tapaan pumppuresiinakisan lauantaina 06.06.2009 liikenteeltä lakkautetulla Pori-Haapamäki radalla. Pumpattava reitti oli yhä sama, mutta nyt kisattiin Kotalasta Haapamäelle.
» PELASTUSKOODIT ilmestyivät radan varrelle
Vuonna 2007 Pirkanmaan Maastoreittipooli ry sai Palosuojelurahastolta avustuksen kahden vuoden pilottiprojektille, missä neljän kunnan alueella tehdään kaikille ulkoilureittimuodoille (patikointi, hiihto ja moottorikelkkailu) asianmukainen pelastuskoodijärjestelmä sekä turvallinen reittimerkkaus. Pilottialueen työ saatiin valmiiksi syksyllä 2008. Lisätietoa: http://www.pelastuskoodi.fi/ Pelastuskoodeja löytyy myös Korteen ja Siekkisen väliseltä rautatieosuudelta, mikä toimii talviaikaan moottorikelkkareittinä. Merkkejä löytyy pääsääntöisesti puolen kilometrin välein, joista joka toinen sattuu osumaan myös km-tolpan kohdalle: Esimerkkikuvia palastuskoodauksesta @Junalauta.Net.
» KUVIA VUODELTA 2009
Sivuston Puskarata-kuvia pääsee selaamaan lisäysjärjestyksessä klikkaamalla linkkisekamelskaa
http://www.junalauta.net/coppermine/thumbnails.php?album=lastup&cat=41

VUODEN 2010 TAPAHTUMIA:
» Pori-Haapamäki -rataa herätellään henkiin ja uudelleenavaamisen kulut laitetaan laskentaan:

"Haapamäen kyläyhdistys on ryhtynyt kokoamaan joukkoja Pori-Haapamäki -radan kunnostamisen ja uudelleenrakentamisen taakse. Parisataakilometrisen osuuden nähdään olevan tärkeä poikittaisväylä paitsi tavaraliikenteelle, myös matkailulle. Tarkoitus on saada kunnostaminen vakavaan mietintään. Päämäärä on, että radan käyttökelpoiseksi korjaamisen hyödyt, rahoitusmahdollisuudet ja kerrannaisvaikutukset todella tutkitaan. Rautatiet ovat turvallisin, edullisin ja ympäristöystävällisin kuljetuskanava esimerkiksi puutavaralle, painottaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mauri Koskela. Koskela toteaa kaikkien ymmärtävän, ettei rakennustöihin läydy rahaa hetkessä. Edessä on vuosien savotta, mutta kyläyhdistyksessä on lähdetty siitä, että siihen on korkea aika ryhtyä. Yksi näkökohta radan avaamiselle on matkailullinen. Meillä on visio 'höyrylenkistä'. joka alkaisi Tampereelta Tarjanne-laivalla, jatkuisi Virroilta Haapamäelle ja Keuruulle höyryjunalla, siitä edelleen Mänttään tai hotelli Fontana Keurusselkään siipirataslaiva Elias Lönnrotilla ja takaisin Tampereelle jollain muulla kulkupelillä."
(Keskisuomalainen: "Pori-Haapamäki-rata halutaan käyttökuntoon" 29.08.2009)

"Pori-Haapamäki-radan varrella sijaitsevat kunnat ovat päättäneet lähteä yksissä tuumin ajamaan käytöstä poistetun osuuden kunnostamista ja avaamista tavaraliikenteelle. Väylän korostetaan avaavan esimerkiksi metsä- ja kaivannaisteollisuudelle materiaalinkuljetuskanavan länsirannikolta Sisä- ja Itä-Suomeen sekä edelleen Venäjälle. Viestimme on, että Pori-Parkano-Haapamäki-rataosuus kannattaisi koko maan edun kannalta ottaa uudelleen käyttöön mahdollisimman pian, kertoo Keuruun kaupunginjohtaja Timo Louna. radanvarsikuntien päättäjien maanantaina käymän keskustelun tuloksista. Rata on periaatteessa olemassa ja kunnostettavissa rahtiliikenteen käyttöön varsin pienellä rahalla. Louna kiittelee haapamäkeläisten onnistuneen aktiivisuudellaan kymmenkunta vuotta sitten estämään aikeet purkaa osuuden kiskotukset. Tälläkin kertaa radan kunnostamisen nosti esille Haapamäen kyläyhdistys."
(Keskisuomalainen: "Pori-Haapamäki-radan remonttia aletaan ajaa" 09.09.2009)

"Haapamäki-Pori -radan varren kunnissa on käyty yritykseen avata 1980-luvulla lakkautettu yhteys uudelleen liikenteelle. Välin peruskorjauksen jälkeen käytössä olisi maan halki kulkeva tavaraliikenteen poikkirata länsirannikon satamista Venäjän rajalle. Keuruun kaupunginjohtaja Timo Louna kertoo ideaa ja yhteistä tahtotilaa konkretisoitavan esiselvityksessä, jonka Kehittämisyhtiö Keulink aloittaa lähiviikkoina. Siinä käydään läpi Haapamäeltä neljään suuntaan lähtevät rautatiet, joista yksi on lakkautettu Porin rata. Sen osalta tutkitaan, millaisilla investoinneilla sen saisi uudelleen käyttöön. Lopullisista suunnitelmista vastaavat luonnollisesti valtion viranomaiset, mutta omalla pohjatyöllä haluamme vauhdittaa hanketta. Porin radan lakkautusta aikanaan henkeen ja vereen vastustanut keuruulainen kunnallispoliitikko Antero Pohjonen (sd.) sanoo, että jos hankkeen suunnittelu saataisiin alulle ensi vuonna, voisivat työt käynnistyä seuraavana. Avainasemassa ovat hänen mukaansa Keski-Suomen liitto ja Satakuntaliitto."
(Keskisuomalainen: "Porin rataa herätellään henkiin" 02.01.2010)
» PUMPPURESIINAKISA Haapamäki-Kotala lauantaina 12.06.2010
Suomen Työpaikkaurheilu ry järjestää edellisvuosien tapaan pumppuresiinakisan lauantaina 12.06.2010 liikenteeltä lakkautetulla Pori-Haapamäki radalla. Pumpattava reitti on yhä sama, tänä vuonna pumpataan jälleen Haapamäeltä Kotalaan. Joukkueiden ilmoittautumisia kisaan odotellaan!


» Alkuun » Kuvahaku » Info&Ohje » Puskarata » Tapahtumakalenteri » Linkit » Foorumi » Palaute »