» Alkuun » Kuvahaku » Info&Ohje » Puskarata » Tapahtumakalenteri » Linkit » Foorumi » Palaute »

www.youtube.com/JunalautaNet

LINKIT


Linkit suomalaisten rautateiden www-maailmaan!
[päivitetty 07.04.2012]

Uudet linkit merkitty UUSI-nuolella!
Linkkien poistopyynnöt, korjaukset, lisäysehdotukset, vinkit jne. palautelomakkeella.
Katso myös Foorumin "Muualla verkossa" -osio sekä rautatieuutisten seurantaan erikoistunut Uutissivu!


Museot:
» Suomen Rautatiemuseo
Suomen Rautatiemuseo on valtakunnallinen rautatieliikenteen erikoismuseo. Museo esittelee Suomen rautateiden historiaa viihtyisässä historiallisessa rautatiemiljöössä Hyvinkäällä. Museon oma kahvila, Café Strömberg, toimii kesäisin pakarituvassa museon pihapiirissä. Talviaikana kahvio toimii museon aulassa. Museokaupassa on tarjolla mm. maan paras valikoima rautatieaiheista kirjallisuutta, pienoisrautatietarvikkeita, t-paitoja, pinssejä, postikortteja jne. Lisäksi museon ulkoseinässä sijaitsee Postin kirjelaatikko, johon jätetyt lähetykset leimataan museon omalla erikoisleimalla. Rautatiemuseo on avoinna ympäri vuoden!

» Toijalan veturimuseo
Avoinna 01.06.-31.08.2012 päivittäin klo 10-16, lisäksi touko- ja syyskuussa sopimuksen mukaan. Dieselkalustoa veturitallin täydeltä: http://ron.1g.fi/kuvat/Kiskokuvia/Toijalan+veturimuseo/!

» Haapamäen Höyryveturipuisto
Haapamäen Höyryveturipuistossa koet sadalta vuodelta rautateiden nostalgiaa. Puistosta löytyy 14 erilaista höyryveturityyppiä, erikoisuuksina mm. Tasavallan Presidentin veturi, Arvo Ylpön veturi, Kuurilan onnettomuusveturi sekä halkaistu Ukko-Pekka. Lisäksi esillä ovat viiden veturityypin viimeiset ja ainoat jäljelläolevat yksilöt. Lapsille on oma noin hehtaarin puuha-alue. Alueella sijaitsee iso pomppulinna, liukumäki, pallomeri, satutalot, resiinoita, puistojuna ym. Keskikesällä näet puistossa myös erilaisia eläimiä. Puisto avoinna 21.05.-31.08.2012 sekä sopimuksen mukaan, katso lisätiedot linkistä.

» Savon radan museo
Pieksämäen asemalla vanhassa asemarakennuksessa tarjoaa pilkahduksen höyryvetureiden maailmasta kertoen elävää tarinaa menneiden sukupolvien työstä ja elämästä rautateillä.
Avoinna kesällä 2012:
7.5.–1.6. ma – pe klo 10–15
4.6.–21.6. ma-pe klo 12–18
25.6.–5.8. ma-pe klo 12–18 ja la-su klo 12–16
elokuun viikonloput lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–16
(Katso tarkemmat aukioloajat linkin kautta)

Kapearaiteiset radat:
» Outokummun kaivosrautatie
Outokummun kaivoksen 750-millimetrisillä kiskoilla jyrisee kesäaikaan kaksi dieselvetoista "kaivosjunaa" kuljettaen halukkaita matkustajia kyydissään! Juna liikkuu nykyään tilausajopohjalta esimerkiksi luokkaretkien aikaan. Vanha kaivos ja kaivosmuseo on avoinna 01.06-31.08.2011 sekä tilauksesta tai sopimuksen mukaan.

» Jokioisten Museorautatie
Höyryvetureiden vetämät museojunat liikennöivät 14 km pituisella kapearaiteisella (750mm) Humppila – Minkiö – Jokioinen -rataosuudella vakioaikataulun mukaan sunnuntaisin kesä-, heinä- ja elokuussa sekä syyskuun toisena lauantaina! Lisäksi museorautatiellä ajetaan tilausjunia sekä järjestetään tilausryhmille mm. resiinasafareja. Katso tarkemmat ajoaikataulut linkin kautta!

» Nykarleby jernväg
600 millinen kapearaiteinen museorautatie Kovjoen asemalla. Höyryveturiliikennettä kahdella höyryveturilla! Muista perinteinen vappuajo! Ajopäivät löytyy linkin takaa tai rautatieaiheisesta tapahtumakalenterista!

» Rokuan rautatie (Lastenmaan rautatie)
Kapearaiteinen rautatie Rokuan kansallispuiston tuntumassa Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Ratalinjan pituus on noin 3,3 kilometriä ja raideleveys 900 millimetriä. Rautatie kulkee Hotelli Rokuanhovin ja Rokuan kuntokeskuksen välillä ja valmistui heinäkuussa 1986. Radalla on yksi kaivoskäytössä ollut DHL-15 -dieselveturi sekä yksi vaunu, jossa on istumapaikat 24 henkilölle. Rokuan Raketti liikennöi kesäaikaan 2009 päivittäin kello 14-20, lähdöt kuntokeskukselta tasatunnein ja Rokuanhovilta puolelta. Vuoden 2011 liikennöintitilanne ei ole Junalauta.Net:n tiedossa. Lue lisää Rokuan Raketista Tervareitti-lehden sivuilta!

» Tankavaaran Kultajuna
Tankavaaraan Lappiin valmistui vuonna 1997 noin 1,6 km pitkä 600mm:n rautatie Kultakylän ympäri, jossa matkustajat voivat ottaa kyydin kultahuuhtomolle, tai he voivat pelkästään katsella maisemia matkan varrella. Junassa on matkustajavaunujen lisäksi myös täysillä A-oikeuksilla varustettu vaunu ja maailman ainoa rautatiellä kulkeva sauna! Kesällä juna kulkee aikataulun mukaan, mutta koko juna voidaan myös vuokrata seurueille...

» Lahnuksen kapearaiteinen rautatie
..nukkuu ruususen unta: "Lahnuksen kapearaiteinen rautatie on noin 500 metriä pitkä harrastusrautatie joka kiertää Carl-Johan Bäcksbackan tontin. Liikenne radalla alkoi 1973 ja säännöllistä kesä-sunnuntailiikennettä oli vuoteen 1988 asti. Vuosina 1989-1991 radalla oli vain satunnaisia tilausajoja, vuodesta 1991 eteen päin radan liikenne hiljeni tyystin. Vuosituhannen vaihteessa radan liikenne elpyi vähäksi aikaa, mutta nykyään radalla ei ole laisinkaan liikennettä. Radan raideleveys on 600mm."

Museojuna-ajojen järjestäjät:
Yleisöjunien lisäksi museojunakalustoa on mahdollista saada myös tilausliikenteeseen, kuten yritysten, päiväkotien tai koulujen retki- tai virkistysmatkoille, syntymäpäiville, häihin tai vaikkapa urheilukilpailuihin! Jokaisen tilausajon kustannukset neuvotellaan tapauskohtaisesti, ja kustannuksiin vaikuttavat mm. käytetty kalusto (esim. raskas dieselveturijuna vai kevyt lättähattu), matkan pituus, mahdolliset henkilökunnan palkkakustannukset sekä rautatien käytöstä perittävät ratamaksut. Yksittäisen tilausjunan kustannukset saattavat tuntua suurilta, mutta matkustajaa kohti laskettuna pieniä siitä saatavaan iloon ja nautintoon verrattuna!

Tapahtumakalenteriin on listattu tiedossa olevat höyryjuna- ja museojuna-ajot sekä rautatieaiheiset tapahtumat!

HUOM! Rautatieviraston määräys tuo muutoksia museoliikenteeseen 1.1.2009 alkaen:
"Museokalustolla voi liikennöidä osalla rataverkkoa ilman JKV- eli junien automaattisen kulunvalvonnan laitteita. Lisäksi Rautatieviraston museoliikennemääräys asettaa museokaluston suurimmaksi nopeudeksi 70 km/h. Selvitysten sekä saatujen lausuntojen pohjalta Rautatievirasto on määritellyt ne rataosuudet, joilla ei voi liikennöidä junana ilman JKV-veturilaitetta. Rautatieviraston määräyksen mukaan JKV-laitteen käyttöä edellytetään 1.1.2009 alkaen seuraavilla rataosuuksilla: Helsinki – Turku, Helsinki – Tampere – Parkano – Kokkola – Oulu – Kemi, Kerava – Imatra – Pelkola ja Luumäki - Vainikkala. Luetteloon sisältyvät keskeisimmät kaksi- tai useampiraiteiset rataosuudet. Perusteena ovat myös matkustajavirtojen määrät sekä merkitys tavaraliikenteelle."

YLE: "Lättähatut saavat ajokiellon pääradoille" 22.09.2008 - Lisätietoja liikenteen turvallisuusvirasto TraFi:n sivuilta tai museoajojen tarjoajilta:

» Haapamäen Museoveturiyhdistys
Liikennekelpoisia diesel- ja höyryvetureita, runsaasti vaunukalustoa sekä lättähattu. HMVY:llä on Rautatieviraston myöntämä liikennöintilupa museoliikenteen harjoittamiseksi koko Suomen rataverkolla. Paitsi vetureita ja matkustajavaunuja, löytyy Haapamäeltä myös kattava kokoelma tavaravaunukalustoa käytettäväksi esimerkiksi rekvisiittakäyttöön!

» PorHa (Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry)
Käytössä Dm7-kiskobussit (Lättähattu) 4142 ja 4204 sekä liitevaunu EFiab 11637. PoRha ry:llä on Rautatieviraston myöntämä liikennöintilupa museoliikenteen harjoittamiseksi koko Suomen rataverkolla.

» Höyryveturimatkat1009 Oy
Höyryveturimatkat1009 Oy omistaa ja markkinoi ajokuntoista, Pasilassa majapaikkaansa pitävää höyryveturi Ukko-Pekka 1009:aa sekä kahta ravintolavaunua ja salonkivaunua. Yleisöjunien ohella kalusto on käytettävissä myös tilausliikenteessä, reitin voi suunnitella vapaasti, ja junaan voi kehittää oman ohjelman!

» Keitele-Museo
Suolahdessa toimivalla Keitele-museo Oy:llä on junaturvallisuustodistus ja yhtiö voi järjestää museojunaliikennöintiä Tk3 1150 -höyryveturilla ja Dm7-junayksiköllä eli "lättähatulla". Lisäksi yhtiön kautta voi tilata myös kesäisin höyrylaiva-ajeluita Keitele-järvelle tai Keiteleen kanavalle!

» Porvoon Museorautatie ry
Yhdistyksen museojunaliikenne hoidetaan yhdistyksen omistamalla Dm7-lättähattujunakalustolla. Lisäksi lättähattu liikennöi kesälauantaisin Keravan ja Porvoon välillä!

» Höyryraide Oy
Höyryveturi Tk3 1168:n eli Lilin vetämä museojuna kulkee kesällä Porvoon museoradalla aikataulun mukaisesti ja muina aikoina erillistilauksesta. Porvoon museoradalla voi liikkua myös tilausajopohjalta oman aikataulun mukaan, lisäksi muillakin Suomen rataosilla kulkeminen on mahdollista!

» Pieksämäen Höyryveturiyhdistys
Turvallisia ja Kiireettömiä nostalgiajunamatkoja Vr1 665 -höyryveturin vetämänä Pieksämäen ympäristössä esimerkiksi reiteillä Pieksämäki - Huutokoski - Joensuu, Pieksämäki - Huutokoski - Parikkala, Pieksämäki - Kuopio, Pieksämäki - Mikkeli tai Pieksämäki - Jyväskylä. Veturin pienestä matkanopeudesta (max. 40 km/t) johtuen mielekkäät ajomatkat ovat alle 100 km tai vähäliikenteiset rataosat.

Muut rautatieaiheiset vierailu- ja bongauskohteet sekä asemarakennukset:
ESKOLA:
Eskolan metsäratamuseo Kokkolan ja Ylivieskan välillä tarjoaa mielenkiintoisen historiapaketin Pikkuradan toiminnasta. Katso myös Pikkuratasivut.

ESPOO:
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä tarjoaa löydön myös rautatieharrastajien makuun: Löylymäen jossakin päin Savoa sijaitseva kuvitteellinen paikkakunta sijaitsee jossakin Savossa.. Paikkakunnan sydän, Löylymäen asema, on tyypillinen pienen sivuradan rautatieasema. Asemarakennus on tyyppipiirustusten mukainen pysäkkirakennus, joka on paikkakunnan kasvaessa käymässä pieneksi. Alueella on myös veturivarikko ja vaunukorjaamo. Löylymäen rakensi Pienoisrautatiekerho.

FISKARS (POHJA):
Fiskarsin ruukista löytyy museoitu kapearaiteinen höyryveturi "Pikku Pässi". Veturi ehti tekemään yli puolen vuosikymmenen mittaisen työrupeaman Suomen ensimmäisellä kapearaiteisella rautatiellä.

HAJALA:
Jarkko Korhosen erinomainen sivusto Hajalan asemaprojektin vaiheista vuodesta 2002 lähtien aina tähän päivään saakka ja yhdeksi Suomen kauneimmista asemista!

HAUKIPUDAS:
Haukiputaan asemarakennukseen on avattu Aseman kioski ja Ravintola Vaunu! Ravintola Vaunussa on tarjolla kahvilapalveluita sekä A-oikeudet.

HIKIÄ:
Hausjärven Hikiän rautatieasema sai kesäkuussa 2008 uudet omistajat ja sivustolla seurataan aseman kunnostusprojektia.

HILLOSENSALMI:
Hillosensalmen rautatieasemalla toimii kesäaikaan pieni kahvila ja kirpputori.

HUMPPILA:
Humppilan kunnan loppukesästä avaama rautatieasema on avoinna myös matkustajille! Asema on avoinna arkisin kello 9-15.

IISALMI:
Lasten liikennepuistoon on rakennettu Suomen ensimmäinen lasten mittakaavaan sovitettu rautatie. Rata on varustettu sekä puomillisella, varoituslaittein varustetulla tasoristeyksellä että vartioimattomalla tasoristeyksellä.

IMATRA:
Immolan asemarakennus siirtyi yksityisomistukseen vuonna 2010. "Susannan Työhuone" on päiväkirja vanhan rautatieaseman remontoimisesta kodiksi ja työhuoneeksi.

JÄMSÄNKOSKI:
Ravintola Jämsänkosken Vanha Mylly tarjoaa paitsi mahdollisuuden nauttia upeasta miljööstä niin myös Hanomag-höyryveturin seurasta.

KALLISLAHTI:
Kallislahden vanhalla rautatieasemalla Savonlinnan pohjoispuolella sijaitsee pienimuotoinen kirpputori, Kallisasema Oy.

KALVITSA:
Kalvitsan asemarakennus - vuodelta 1889 - on siirtynyt yksityisomistukseen 12.01.2009. Blogissa seurataan asemaprojektin etenemistä.

KAUKLAHTI:
Kauklahden asemalla toimii Kirppupörssi Ky!

KIHNIÖ:
Aitonevalla on mahdollisuus vuokrata resiina ja ajella vanhaa käytöstä poistettua Pori-Haapamäki -rataa! Samalla kannattaa varata hieman enemmänkin aikaa ja tutustua myös ympäristöpolkuun ja turvemuseoon, sekä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiseen turvekonemuseoon! Kymmenet järeät Neuvostoliitossa valmistetut maailmanlopun koneet pienen ruostekerroksen voitelemina jäävät taatusti mieleen metsän keskellä pullistellessaan! Katso myös Vapon Aitoneva-sivut!

KONTIOLAHTI:
Kontiolahden rautatieaseman uusi elämä uusien ihmisten asuttamana. Blogissa seurataan kuvataitelijan ja puusepän asumista ja työskentelyä vanhalla asemalla kolmen koiran kanssa. Aseman Verstas on kahden käsityöläisen vuonna 2010 perustama yritys. Verstas valmistaa puutuotteita tilauksesta sekä suunnittelee ja tuottaa omia mallistoja myös muista materiaaleista. Verstas toimii Kontiolahden asemarakennuksessa siitä huolehtien ja rakkaudella entisöiden!

KONTIOMÄKI:
Kontiomäen veturitalleilla toimiva Kontiomäen Automaalaamo Ky on ainoa oikea vaihtoehto rautatieharrastajalle, mikäli henkilö- tai pakettimallin kumipyöräresiina kaipaa ruosteenestokäsittelyä, kolarikorjausta tai maalausta! Kontiomäen Asemaravintola on palvellut matkustajia ja asiakkaita jo vuodesta 1929 lähtien!

KOUVOLA:
Kouvolan pienoisrautatiemuseo sijaitsee aivan Kouvolan ydinkeskustassa kävelykadun varrella n.100m päässä matkakeskuksesta VR:n vanhassa puukoulussa os. Asemakatu 2, sisäpiha. Pienoisrautatiemuseon yhteydessä toimii myös 24-paikkainen Kahvila Onkapannu! Kato tarkemmat tiedot ja aukioloajat linkin kautta!

KRISTIINANKAUPUNKI:
Ravintola Veturitalli on kesätanssiravintola, jota voi vuokrata myös yksityistilaisuuksia varten! Kristiinankaupungin veturitallin ravintolatoiminta päättyi syksyllä 2011 ja veturitalli toimii nykyisin huonekalujen entisöintiverstaana ja myymälänä.

KURIKKA:
Kurikan asemalla toimii lounasravintola Wanha Asema! Lounaspöytä on katettuna ma-pe klo 11:00-15:00.

LAHTI:
Vesijärven vanhassa asemarakennuksessa Sibeliustalon vieressä toimii Kahvila Kariranta ja käsityökauppa Ulpukka!

LAPINLAHTI:
Matin ja Liisan Asema - Neste Lapinlahti on pakollinen pysähdyspaikka E5-tien varrella 24H -aukioloineen! Aluetta vahtii ja hallitsee Tv1 940 -höyryhepo, jota pitää toki muistaa käydä rapsuttamassa! ;)

LAPPEENRANTA:
Keisarinasema valmistui vuonna 1885, jolloin Venäjän keisari Aleksanteri III vieraili Lappeenrannassa sotaväen leirillä. Keisarin asema jäi pois käytöstä, kun uusi asema valmistui 1936. Vuonna 2009 alkanut ja joulukuussa 2010 valmistunut, kaupungin hallinnoima entisöintiprojekti kuuluu Euroopan aluekehitysrahaston hankkeisiin.

LEMPÄÄLÄ:
Luontaishoitola Hoitoraide tarjoaa luontaishoitoja Lempäälän Hollossa osoitteessa Ratatie 8. Hoitola toimii Hollon vahtituvan pihapiirissä, Vaasasta siirretyssä talousrakennuksessa. Kauniin rakennuksen ulkoasu on 1890-luvulta, mutta sisätilat on täydellisesti uusittu ja rakennettu viihtyisäksi ja toimivaksi hoitolaksi!

LIEKSA:
Pielisen Museon palokalusto-osastolta löytyy H K Porter -höyrysäiliöveturi sekä kaksi palovaunua.

LIMINKA:
Limingan aseman odotus- ja liikenteenhoitotiloissa toimii kesäterassilla terästetty "lakeuden paras karaokemesta" - Asema Pub! Jokunen kanta-asiakaskin taitaa löytyä.. ;)

LOPPI:
Lopen Launoisissa sijaitseva Launoisten asema palveli aikanaan Riihimäen-Lopen kapearaiteista tavaraliikennerataa ja on nyt yksityisomistuksesssa saneerattu upeaan ja uljaaseen kuntoon! Launoisten aseman remonttipäiväkirja (blogi) löytyy osoitteesta http://launostenasema.blogspot.com/.

LYLY:
Lylyn asemarakennuksessa Pirkanmaalla toimii Merioksa Ky:n myymälä! Tarjolla myös vaihdossa tulleita käytettyjä kodinkoneita ym.

MISI:
Misin asemarakennus on muuttunut kyläkaupaksi, josta saa tarvittaessa tuhdit eväät mukaan pitkälle junamatkalle! http://yle.fi/alueet/lappi/2010/09/misin_asema_muuttui_kylakaupaksi_2000701.html Kauppa on sulkenut ovensa vuodenvaihteessa 2011-2012.

MÄNTTÄ:
Lelumuseo Lelulaatikko avoinna kesäaikaan joka päivä asemarakennuksessa! Lelumuseo on muuttanut Jämsään Alhojärven vanhaan koulurakennukseen! Myllyrannan taidekeskuksessa eli vanhalla veturitallilla voi piipahtaa vaikka Cafe Myllyrannassa - idyllisessä A-oikeuksilla varustettussa kahvila-ravintolassa nauttimassa vaikka lounaan. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä Keurusselälle ja kesällä maisemia voi ihailla terassilta!

MÄNTYHARJU:
Varpasen asema on vuonna 1941 Mäntyharjulle, Savon radan varrelle ja pienen järven rannalle rakennettu juna-asema. Asema oli henkilöliikenteen käytössä vuoteen 1990 ja siirtyi yksityisomistukseen kesällä 2009. Bed & Breakfast Pinus on heinäkuussa 2010 avattu kodikas aamiaismajoitus Mäntyharjulla. Kohde on lähellä keskustaa ja Mäntyharjun rautatieasemaa, matkaa molempiin noin 1 km. B&B Pinuksessa on vuokrattavana kaksi reilunkokoista, kauniisti entisöityä huonetta. Huoneet sijaitsevat entisessä ratamestarin tuvassa, huoneista järvinäkymät. Talo on korkean mäen päällä, mäen alla järven ja talon välissä kulkee junarata, rataromantiikkaa!

NAKKILA:
Asemarakennuksessa toimii NaVa ry:n kirpputori, avoinna m-p 10-17, la 10-14!

NOUSIAINEN:
Aliskulman kyläyhdistyksen kunnostama Nousiaisten asemarakennus sopii intiimiksi juhla- tai kokouspaikaksi!

NURMES:
Lomasirmakka Bomban ja kylpylän läheisyydessä tarjoaa mukavan majoittautumisvaihtoehdon erityisesti perheille! Vastaanottotiloiksi on pelastettu Onttolan vanha asemarakennus, joka on samalla saneerattu asianmukaiseen ja edustavaan kuntoon! Nurmeksen asemarakennuksessa toimii Aseman Kahvituuli!

PARIKKALA:
Pub Kahvila Ravintola Asema sijaitsee Parikkalan vanhassa asemarakennuksessa Parikkalan keskustaajamassa. Parikkala on Karjalan ja Savonlinnan radan risteyksessä, joten liikennettä piisaa päivittäin. Tervetuloa aistimaan lähdön tunnelmaa Aseman viihtyisään ympäristöön!

PAROLA:
Panssarimuseo on yksi parhaimpia kesäpiipahduskohteita jo yksistään esillä olevan panssarijunan ja Tk3 1106 -höyryveturin takia! Parolan aseman blogissa seurataan yksityisomistuksessa olevan Parolan aseman remontointia ja sisustamista.

PERNIÖ:
Perniön asemalla vanhassa makasiinirakennuksessa toimii osto- ja myyntiliike Maurin Makasiini! Makasiini on avoinna arkisin 10-17 ja lauantaisin 10-14. Turun Sanomat 18.6.2006: "Maurin makasiini on penkojan taivas"

PIEKSÄMÄKI:
Wanhat Weturitallit on avoinna kesäkuukausina ohjelmiston mukaan. Wanhat Weturitallit tarjoavat persoonalliset ja monipuoliset puitteet myös erilaisiin yksityistilaisuuksiin, kuten vaikkapa yritysten, yhdistysten ja järjestöjen kesäjuhlat tai suuremmat perhejuhlat kuten häät tai sukukokoukset. Ravintola on varustettu A-oikeuksin ja tarjoaa 1100 asiakaspaikkaa tanssiparketin lisäksi. Paltasen Pysäkki on Paltasen vanha vuonna 1918 rakennettu asemarakennus Pieksämäeltä n. 16 kilometriä Jyväskylän suuntaan. Paltasen kyläyhdistys peruskorjasi talon kylätaloksi syksyllä 2008, jota myös vuokrataan pienten juhlien ja kokousten pitopaikaksi sekä jäsenille että ulkopuolisille.

PIIKKIÖ:
Rautatieasemalla toimii Adventtikirkon ylläpitämä kirpputori, avoinna ma 10-15 ja ke 12-17!

POMARKKU:
Satakunnan Elämysrautatiellä on mahdollisuus vuokrata resiina ja matkata mierontietä Ruosniemen ja Kankaanpään välillä! Resiinamaratonin jälkeen voi majoittautua Pomarkun vanhaan asemarakennukseen!

PORI:
Varaosapankki on satakuntalainen rakennusmateriaalien kierrätyskeskus, joka sijaitsee Porin veturitalleilla. Myymälästä löydät erilaisia käytettyjä ja uusia rakennusmateriaaleja rakennus- ja kunnostushankkeisiisi. Luova sisustaja voi löytää myymälästä myös jännittäviä sisustusmateriaaleja!

RIIHIMÄKI:
Kahvila-ravintola ASEMA X on Riihimäen asemalle 06.09.2010 kokonaisvaltaisen remontin jälkeen avattu uusi monipuolinen ravintola!

SALO:
Salon taidemuseo toimii vanhassa veturitallissa Salon aseman vieressä. Cafe Veturitallin kesäterassilla voi nauttia Vr1 656:n seurasta!

SELKI:
Hyvinkään ja Karjaan välisellä rataosuudella sijaitsevalla Selki-Asemalla toimii pieni kalusteita valmistava yritys.

SIUNTIO:
Siuntion asemarakennuksessa voi piipahtaa nauttimassa kahvilapalveluista!

TAIVALKOSKI:
Hyrynsalmen–Kuusamon kenttärata: Saksalaiset rakennuttivat Jatkosodan aikana vuosina 1942-44 kapearaiteisen 178 km:n pituisen rautatien Hyrynsalmelta Kuusamoon. Rakentajina olivat pääasiassa venäläiset ja puolalaiset sotavangit sekä saksalaiset mielipidevangit. Olosuhteet olivat kurjat, kohtelu epäinhimillistä ja monien kohtaloksi koituikin päätyä ratapenkereeseen. Siksi Kenttärataa kutsutaan myös Kuoleman Radaksi. Isokummussa Jokijärventien varrella sijaitsivat Isokummun asema, veturitallit, veturipaja ja vankileiri. Paikat on merkitty tutustumista varten viitoilla maastoon, Isokummussa on myös muistomerkki Kenttäradan uhreille.

TURENKI:
Kokouspaikaksi restauroitava historiallinen rautatieasema, Turengin Asema, avataan 1.9.2009 - Kokous- ja ravintolamyynnin varauskirja on jo avattu!

TUURI:
Tuurin aseman junamajoitus tarjoaa persoonallisen yöpymismahdollisuuden ohittamattoman ostospaikan vieressä! (Avoinna touko-syyskuun aikana)

VALKEAKOSKI:
Metsäkansassa Ilolan entisellä seisakkeella, Valkeakosken ja Toijalan puolivälissä toimii Ilolan maatilamatkailu ja Ravintola Wanha-asema! Asemarakennus on siirretty kokonaisena junalla ja tuotu vuonna 1995 Ilolan tilan yhteyteen.

VAMMALA:
Kiskokabinetti Vt12:n varrella Tampereen ja Vammalan välillä kelpaa pysähtyä pitämässä tankkaustaukoa Marskin salonkivaunua ja Vr1 659:ä ihaillen!

VENETMÄKI:
Venetmäen museoasema Jyväskylän ja Pieksämäen välillä on avoinna kesätapahtumien aikaan. Sympaattinen Venetmäen pysäkkirakennus Pieksämäen ja Hankasalmen rajamailla siirtyi keväällä 2008 neljän rautatiehistorian säilyttämisestä kiinnostuneen nuoren miehen omistukseen.

VUOKATTI:
Vuokatin yksityisomistukseen päätyneessä asemarakennuksessa avattiin kesällä 2010 kahvila-kirpputori Wanha Asema, missä kelpaa odotella tavarajunaa pullakaffekupin äärellä! Toiminta ehti jo kertaalleen loppua, mutta asema on edelleen avoinna lauantaisin klo 10-14, antiikin ja vanhan tavaran osto- ja myyntiliikkeenä!

YLIVIESKA:
Ylivieskan asemamalta saa taas kahvia 36 vuoden tauon jälkeen! Cafe Pauliina ja Assan Piste aloitti toimintansa alkusyksystä 2010! Avoinna ma-pe 7-21, la 7-17, su 12-21.

Sekalaisia ja hyödyllisiä linkkejä päivittäiseen käyttöön:
» Juna-aikataulut Suomen rautateillä:
VR:n henkilöliikenteen junien aikataulut, junien reaaliaikaiset kulkutiedot sekä liikennetiedotteet löytyvät osoitteesta http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut.html. Graafiset aikataulut, vakinaisen liikenteen kulkupäivät (tavarajunien aikataulut) sekä ratatyölistat löytyvät Liikenneviraston sivuilta osoitteesta http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/ammattiliikenteen_palvelut/rataverkolla_liikennointi/liikennesuunnittelu.

Junat kartalla -palvelu (vr.fi)
Junat kartalla -palvelun avulla voit tarkastella tällä hetkellä liikenteessä olevien matkustajajunien kulkua. Tiedot perustuvat junien GPS-paikannukseen.

Oletko rautatieliikenteen harjoittaja, rataverkon haltija tai liittyykö toimintasi muulla tavoin rautateihin?
Rautatiemarkkinoille.fi -sivustolle on kerätty kaikki se tieto, jota tarvitaan suunniteltaessa toiminnan aloittamista Suomen rataverkolla. Sivuilta löytyy myös tietoa yrityksille, jotka jo toimivat rataverkolla. Sivut on tarkoitettu rautatieyrityksille, rataverkon kunnossapitäjille ja urakoitsijoille sekä rataverkon haltijoille.

» Liikenteeseen vaikuttavat ratatyöt (vr.fi)
Rataverkolla tehdään runsaasti töitä, jotka aiheuttavat muutoksia junaliikenteeseen. Junia korvataan linja-autoilla, ja joitakin junia joudutaan perumaan kokonaan. Poikkeavat liikennejärjestelyt eri rataosilla voi tarkistaa VR:n julkaisemasta listasta.

» Suomen rataverkko (Liikennevirasto) (liikennevirasto.fi)
Suomen rataverkon ylläpito, kehittäminen ja kunnossapito ovat Liikenneviraston vastuulla. Sivulta löytyy tietoa mm. kunnossapidosta ja kunnossapitoalueista, akselipainoista, nopeuksista, sähköistyksestä sekä turvajärjestelmistä ja tasoristyksistä.

» Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan joukkoliikenneinfo (www.uudenmaanjoukkoliikenne.fi)
Sivusto on laadittu helpottamaan joukkoliikennetiedotusta Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan kuntien kotisivuilla. Sivusto on portaali, johon on linkitetty tiedot kuntien joukkoliikennepalveluista.

» Rantapallo - Junamatkat (www.rantapallo.fi/junamatkat/)
Upeita maisemia junamatkailuun löydät niin Euroopasta, Afrikasta, Aasiasta kuin Etelä-Amerikastakin. Tässä osiossa esittellään mielenkiintoisimmat junamatkat!

Matkapaikka.fi (matkapaikka.fi)
Junabongareiden Matkapaikka.fi on toteutettu yhteistyössä Suomen Rautatiehistoriallisen seuran kanssa. Henkeäsalpaavat Alpit ja Saksan kauniit joenvarsimaisemat kutsuvat junabongareita elämyksiin. Kohtaa mitä erilaisimpia junia ja upeimpia ratoja Aasiasta Australiaan sympaattista Norjaa unohtamatta. Junabongarin Matkapaikasta saat vinkit reissuusi!

Lähialuematkat Oy Russian Tours Ltd. Lähilauematkat Oy tarjoaa matkalippuja Suomen ja Venäjän väliseen raideliikenteeseen, sekä matkapaketteja, joihin kuuluu edestakaisen junamatkan lisäksi hotellimajoitus. Lähilauematkojen kautta saa myös matkaliput kaikkiin Venäjän sisäisiin juniin Pietarista Vladivostokiin.

» Julia (koti.mbnet.fi/hyundai/julia/)
Julia on rautatieharrastajien yhteinen junahavaintokirja, jonne käyttäjien on mahdollista kirjata havaintojaan tai katsoa niitä. Edellyttää rekisteröitymistä ja ohjelman asentamista.

» voi JUNALAUTA! (junalauta.eu)
© Reetu Mönkkönen, tilastoja junien kulkemisesta (vuonna 2010).

VRkele! (vrkele.fi)
Taas juna myöhässä... Sivusto, jonne jokainen voi tulla kertomaan, kauanko tänään seisoi laiturilla odottamassa.

VRVeikkaus (vrveikkaus.blogspot.com)
"Tämä blogi tukee Twitterissä pyörivää ilmaista tulosvetoa nimeltä #VRVeikkaus. Oikealla VR:llä ei ole mitään tekemistä tämän blogin tai tulosvedon kanssa, vaikka se tuottaa pelikohteemme tahtomattaan."

Ajoissa-sovellus (ajoissa.fi)
Sovelluksen ensimmäinen versio on suunnattu junaliikenteen käyttäjille. Sovellus näyttää kuinka suuri osa lähi- ja kaukojunaliikenteestä on ajoissa. Asemakohtaisessa näkymässä voi tarkastella minkä tahansa aseman lähituntien liikennettä. Lisäksi sovellus sisältää VR:n liikennetiedotteet.

junamarketti.net (junamarketti.net)
Sivun avulla käyttäjät voivat myydä ja ostaa toisiltaan VR:n junalippuja, jotka jäävät alkuperäiseltä ostajalta syystä tai toisesta käyttämättä. Palvelu on yksityisen henkilön ylläpitämä ja sen käyttö on ilmaista. Junalippuja voi ostaa ja myydä myös esimerkiksi Huuto.Net:ssä!

» Senaatti-kiinteistöt (www.senaatti.fi)
Valtion liikelaitos, jonka välityksellä myydään myös vanhoja rautatierakennuksia.

» Asemarakennukset (Mika Vähä-Lassila) (www.mikanhuone.com)
Kuvia ja tutkielma Suomen asemarakennuksista!

» Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY) (www.rky.fi)
Sivustolla on julkaistu Museoviraston inventointi Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Sivuston on tuottanut Museovirasto.

» Rautatierakennukset (Ning.com) (rautatierakennukset.ning.com)
Verkosto rautatierakennuksia harrastaville ja kunnostaville!

Timo Meriluodon vanhat kartat (koti.kapsi.fi/~timomeriluoto/)
Ihmiskunnan kulttuuriperinnön saattaminen vapaaseen nettilevitykseen on sukupolvemme suurimpia haasteita. Timo on osaltaan kantanut valtavan kortensa kekoon vanhojen karttojen digitointiprojektin myötä! Tämä tarjoaa myös rautatiehistoriallisesti mahtavan määrän henkeäsalpaavaa materiaalia ajalta, jolloin lähes jokainen teollisuuslaitos oli raideyhteyden päässä!

» Rautatielaki (www.finlex.fi)
Rautatielain tarkoituksena on edistää rautatieliikennettä, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuutta ja rataverkon käyttöä sekä kehittää rautateiden turvallisuutta.

» Tasoristeys.fi (www.tasoristeys.fi)
Tämä palvelu tarjoaa päivitettävän tietokannan Suomen tasoristeyksistä sekä raporttilistauksen tasoristeysten turvallisuutta kohentavista toimista.

» Vaunut.org (vaunut.org)
Vuodesta 1998 suomalaisia rautatie­harrastajia palvellut Vaunut.org toimii nykyisin osana Resiina-lehden netti­palveluita.

» Isovaalee (www.isovaalee.info)
Isovaalee-sivusto perustuu vuonna 2006 julkaistuun kirjaan Iso Vaalee, ja jatkaa kirjan työtä Dr16-veturin elinkaaren taltioijana.

» Pienoisrautatie 1:8 (www.sci.fi/~animato/steam/index.html)
J-E Nyströmin "puutarharautatiejuna"sivusto tarjoaa yksityiskohtaista tietoa ja laajan kuvamateriaalin hieman isomman mittakaavan pienoismalleista!

» Matisa-projekti (matisa-projekti.blogspot.com)
Vuonna 1960 käyttöönotettu Matisa-B27 -tyyppinen raiteentukemiskone päätyi yli 20 vuotta sitten säilytykseen Toijalan Veturimuseoon työuransa päätteeksi. Nyt se on tarkoitus entisöidä. Työn suorittaa Veturimuseota yhdessä Akaan kaupungin kanssa ylläpitävä Museoveturiseura ry. Matisa-projektin blogissa seurataan entisöintityön edistymistä.

Porkkanan kunnostusprojekti (koti.mbnet.fi/jpl/porkkana/)
Haapamäen museoveturiyhdistys ry:n omistuksessa on kaksi viimeistä jäljellä olevaa Porkkana-kiitojunaa (Dm8/Dm9). Junat hankittiin alunperin Haapamäen Höyryveturipuistoon kesällä 1990 Valtionrautateiden luovuttua niiden käytöstä. Projektin tarkoitus ja tavoite on yhden "pitkän porkkanan" eli kolmen vaunun junayksikön (Dm9 5123 + CEiv 5612 + Dm9 5124) kunnostaminen nostalgialiikenteeseen!

» Wikipedia (fi.wikipedia.org/wiki/Rautatiet)
Verkossa sijaitseva vapaasti muokattava tietosanakirja tietää myös junien ja rautateiden maailmasta!

Tavaravaunutietoa:
» UIC:n mukaiset tavaravaunulitterat (http://sim.1g.fi/Junat/UIC-litterat.html)
Tavaravaunumerkintöjen aakkoset. Hyvä ja yksinkertainen! (Katso myös Wikipedia: UIC wagon numbers)

» The UIC numbering scheme (http://www.railfaneurope.net/misc/uicnum.html)
Tavaravaunumerkintöjen laskuoppi. UIC-numeroinnin salat ja maakoodit. (Katso myös Wikipedia: List of UIC country codes)

» UIC or TWA Tracking system (www.transwaggon.com)
The tracking system enables you to find out the UIC or TWA type by entering a 12-digit wagon number. Information about the keeper will be shown, if available.

» Vaaraa aiheuttavien aineiden turvallisuusohjeet (www.ttl.fi/ova/)
OVA-ohjeet on tarkoitettu kemikaaliturvallisuuden tiedonlähteiksi pelastuslaitoksille, ympäristönsuojeluviranomaisille, työterveyshenkilöstölle ja kaikille kemikaalien vaaroista kiinnostuneille. OVA-ohjeita on tehty 109 aineesta. Sivustolta löytyy myös OVA-ohjeet YK-numeroiden mukaisessa järjestyksessä.

» Flickr.com: Olli Savela's photostream (www.flickr.com/photos/osavela/)
Massiivinen kuvagalleria tavaravaunuista.

» SeaRail - Vaunut (www.searail.net/fi/vaunut/vaunut.html)
Asiaa SeaRail:n käytössä olevista vaunuista sekä telinvaihtomahdollisuudesta Turun junalauttasatamassa.
Turun junalauttaliikenne on loppunut vuodenvaihteessa 2011-2012

» Nurminen Cargo - Kalusto (www.nurminenlogistics.com/Palvelut/Kalusto/)
Nurminen Cargolla on lähes 1000 omaa rautatievaunua. Omien vaunujen lisäksi Nurmisella on käytettävissään myös yhteistyökumppaniensa monipuolinen kalustovalikoima.

» VR Transpoint - Vaunukuvasto (www.vrtranspoint.fi)
Vaunukuvastossa esitellään kotimaan ja kansainvälisen idän liikenteen tavaravaunut sekä tietoa läntisen liikenteen kalustosta.

» Freight One Scandinavia - Kalusto (freight1.fi/kalusto/)
Suomen, Venäjän ja IVY-maiden välisiin rautatiekuljetuksiin tarjolla olevaa vaunukalustoa.

Rautatieaiheisia kirjoja, lehtiä, ym.:
» Kustantaja Laaksonen (http://www.kustantajalaaksonen.fi)
Rautatieaiheisen kirjallisuuden julkaisija - sivuston kautta myynnissä alan kuumimmat kirjauutuudet!

» Rautatiemuseon WebShop (rautatie.org/shop/)
Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä ja Rautatiemuseon WebShopissa on myynnissä laaja valikoima rautatieaiheista kirjallisuutta sekä muuta rautatieaiheista materiaalia.

» mKauppa - Jokioisten Museorautatien kauppa (www.jokioistenmuseorautatie.fi)
Jokioisten Museorautatien kauppa välittää suomalaista ja ulkomaista rautatieaiheista kirjallisuutta sekä myy Jokioisten Museorautatiehen liittyviä matkamuistoja. Tuotteita voit tilata myös suoraan internetin kautta. Museorautatieyhdistyksen jäsenille myönnetään noin 15 % alennus hinnoista!

» Merkki-Albert (www.merkkialbert.fi)
Merkki-Albert on wanhojen postimerkkien ja postikorttien erikoisliike. Tarjolla on kattava valikoima suomalaista sekä ulkomaista filateliaa rautatieaiheita unohtamatta!

» Resiina (www.resiinalehti.fi)
RESIINA on talkootyönä tehtävä kiskoliikenneharrastajien sitoutumaton tieteellinen aikakausjulkaisu, joka ilmestyy vähintään neljä kertaa vuodessa. Lehteä julkaisevat Museorautatieyhdistys ry ja Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry. Lehti jaetaan julkaisijayhdistysten jäsenille jäsenetuna.

» Tenderi (www.netnic.fi/tklk/)
TENDERI - Turun Kiskoliikennekerhon julkaisema jäsenlehti Tenderi tarjoaa rautateihin liittyvää tietoa ja artikkeleita!

» Venttiili (http://www.rautl.fi/)
Upouusi raideammattilaisten julkaisu VENTTIILI, on osa rautatieläisten fuusioitumista Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon. Vaikka se on sivumäärältään vanhaa Rautatieläinen-lehteä suppeampi, ei sisältö ole sitä kevyempää. Venttiilissä painotetaan Rautatieläisen tapaan ammatillisuutta, edunvalvontaa ja yhteisöllisyyttä. Se myös ilmestyy yhtä tiuhaan kuin Rautatieläinen eli on vuodessa kuudestilaukeava jutunmetsästäjä.

» Veturimies (www.veturimiesliitto.fi)
VETURIMIES - Veturimiesten liitto julkaisee myös neljästi vuodessa ilmestyvää Veturimies-lehteä, joka on niin tilattavissa kuin luettavissa myös pdf-versiona.

» Rautatietekniikka (www.rautatietekniikka.fi/)
RAUTATIETEKNIIKKA on Rautatiealan Teknisten Liitto RTL ry:n neljästi vuodessa ilmestyvä julkaisu.

» Rautatievirkamies (RVL) (http://www.rautatievirkamiesliitto.fi)
Rautatievirkamiesliiton jäsenlehden ensimmäinen koenumero ilmestyi vuonna 1878. Lehden nimi on vaihdellut eri aikakausina. Vuodesta 1984 nimenä on ollut Rautatievirkamies. Rautatievirkamies on noin 32-sivuinen nelivärijulkaisu, joka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa.

» Linked (www.vrtranspoint.fi/index/linked.html)
LINKED on VR Logistiikan uusi asiakaslehti ja luonnollinen jatkumo aikaisemmin ilmestyneille asiakaslehdillemme Checkpointille ja TransPressille. Lehden tavoitteena on käsitellä logistiikkaa kokonaisvaltaisesti valottaen sen eri puolia niin asiakas- kuin ammattilehtinäkökulmasta.

» Liikenteen suunta (www.liikennevirasto.fi)
LIIKENTEEN SUUNTA -lehti on suunnattu infra-alan ammattilaisille ja asiantuntijoille sekä muille infra-alan kehityksestä ja tutkimustoiminnasta kiinnostuneille lukijoille. Lehden kustantaja on Liikennevirasto, mutta se on koko liikennealan yhteinen julkaisu. Liikenteen suunta ilmestyy jatkossa neljä kertaa vuodessa.

» fi.logistics (www.digipaper.fi/fi_logistics/)
Helsingin seudun kauppakamarin julkaisu fi.logistics kertoo Suomesta logistiikkaosaajana ja turvallisena sekä tehokkaana transitomaana. Kerran vuodessa ilmestyvässä julkaisussa esitellään eri kuljetusmuotoihin liittyviä ratkaisuja ja tulevaisuuden kehitysnäkymiä.

» Matkaan-lehti (vr.fi)
Ota lehti VR:n julkaisema lehti junamatkustajille mukaan matkalukemistoksi lähimmältä asemaltasi!

Radat ja ratahankkeet:
» Kehärata (liikennevirasto.fi)
Kehärata on tuleva pääkaupunkiseudun poikittainen raideyhteys, joka yhdistää Martinlaakson radan lentoaseman kautta päärataan. Kehäradan rakennussuunnitteluun liittyvät pohjatutkimukset käynnistyvät syyskuussa 2008 ja sivustolla seurataan myös projektin etenemistä.

» Oikorata (Kerava-Lahti) (www.oiko.phnet.fi)
Oiko ry:n ylläpitämä Kerava-Lahti -oikoradalle erikoistunut sivusto.

» Liikenneviraston hankkeet (liikennevirasto.fi/hankkeet)

» Sataraidevisio 2030 (sataraide.blogspot.com)
Raidevisio 2030:n tavoite on esittää realistinen ja toteuttamiskelpoinen malli Satakunnan paikallisraideliikenteeksi ja herättää kansalaiskeskustelua. Satakunnan paikallinen raideliikenne verkosto koostuisi lähitulevaisuudessa viidestä linjasta, joista kolme on seudullisia duo-raitiolinjoja ja loput Porin sisäisellä raitioverkolla liikennöitäviä linjoja. Lisäksi Pori-Tampere taajamajunat tarjoavat Kokemäeltä ja Harjavallasta erittäin nopeita yhteyksiä. Pohjoisessa suunnassa osa junista jatkaa Parkanoon asti jolloin Satakunnasta saadaan nykyistä nopeampi yhteys pohjoiseen ja reitille enemmän matkustajapotentiaalia.

Rautatiealan koulutusta:
» VR Koulutuskeskus (VRKK) (www.vrkoulutuskeskus.fi)
VR Koulutuskeskus (VRKK) vastaa rautatiealan ammatillisesta perus- ja täydennyskoulutuksesta Suomessa.

» Kouvolan seudun ammattiopisto (www.ksao.fi)
Kouvolan seudun ammattiopisto on syksystä 2008 alkaen tarjonnut ainoana Suomessa rautatiealan toisen asteen koulutusta radanrakennukseen ja kunnossapitoon suuntautuvassa Maarakentajan perustutkinnossa.

» Proxion Koulutuspalvelut (www.proxion.fi)
Proxion Koulutuspalvelut on urakoitsijoista riippumaton Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, Liikenneviraston ja Työturvallisuuskeskuksen hyväksymä ja SETI:n auktorisoima koulutuskeskus.

» Raideakatemia (liikennevirasto.fi/raideakatemia)
Raideakatemian kurssit ovat yleensä räätälöityjä täydennyskoulutuskursseja, joiden sisältö keskittyy rataosaston keskeisiin uusittaviin ohjeisiin. Kurssit järjestetään yhteistyössä eri toimijoiden ja palveluntuottajien kanssa.

» Rataopisto (www.rataopisto.fi)
Rata-alan koulutuslaitos Rataopisto on osa Destia-konsernia. Rataopisto aloitti toimintansa huhtikuussa 2009 ja tarjoaa maksullista turvakoulutusta kaikille halukkaille.

» www.rautatieturvallisuus.fi (www.rautatieturvallisuus.fi)
Rautatieturvallisuusaineisto on tuotettu koulujen liikenneturvallisuuskasvatuksen tueksi. Aineisto käsittää seitsemän erilaista tuntisuunnitelmaa, sekä niiden tueksi pelejä, leikkejä ja askartelumateriaalia. Aineisto on suunniteltu ensisijaisesti kouluille, mutta sitä voivat ja mielellään saavat käyttää kaikki lasten ja nuorten parissa toimivat.

Yhdistykset:
» HMVY - Haapamäen Museoveturiyhdistys ry
» (Jokioisten) Museorautatieyhdistys ry
» Outokummun Kaivosrautatieyhdistys ry (Lakkautettu)
» PorHa - Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry
» Porvoon Museorautatieyhdistys ry
» SRHS - Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry
» RMHL - Rautatiemuseoiden ja -harrastajienliitto on nyt MUSEORAUTATIELIITTO!
» Lahden Rautatieharrastajat TOPPAROIKKA ry
» Kurikan Wanhan Aseman Veturimiehet ry
» VR Kuopion konepajan Perinneyhdistys ry
» Rautatiemuseon Ystävät ry
» Turun Kiskoliikennekerho ry
» Suomen Höyrykoneyhdistys ry
Rautatieläisten kulttuuriliitto ry (RAKU)
Rautatieläisten Kristillinen Yhdistys (RKY)

Keskustelufoorumit:
» Resiina - Keskustelu (vaunut.org/keskustelut/)
» Suomen Rautatiemuseon foorumi (rautatie.org/forum/)
» Joukkoliikennefoorumi (www.jlf.fi)
» Junalauta.Net - Forum (www.junalauta.net/forum/)
Vetoraide (foorumi.info/vetoraide/)
Ilmera Keskustelu (keskustelu.ilmera.net)
» Taloforum.fi - "Kaupunkisuunnittelu ja liikenne" (taloforum.fi)
» Suomi24.fi -keskustelut (Joukkoliikenne) (keskustelu.suomi24.fi)
» Veturitalli.Net - Suomalainen pienoisrautatiefoorumi (www.veturitalli.net)

Rautatietoimijoiden sekalainen seurakunta:
» Avecra Oy (www.avecra.fi)
VR Osakeyhtiön ja Rail Gourmet Groupin omistama ravintolayhtiö. Tietoa ravintoloista asemilla ja junissa sekä muista palveluista.

» Corenet (www.corenet.fi)
Corenet Oy on VR-Yhtymä Oy:n ja TDC Oy:n yhteisyritys, joka perustettiin vuonna 1998. Corenetin palveluihin kuuluvat televerkkojen ja telemaattisten järjestelmien suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito, tiedonsiirtokapasiteetin vuokraus sekä toimisto- ja asiakaspalvelujärjestelmien tiedonsiirron ratkaisut.

» Liikenne- ja viestintäministeriö (www.lvm.fi)
Liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa tai ohjauksessa toimivat mm. Ratahallintokeskus, Rautatievirasto ja VR-Yhtymä.

» Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi (www.trafi.fi)
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin päätehtävä on vastata liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä, kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta ja edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä. Trafi muodostettiin liittämällä yhteen Ajoneuvohallintokeskus AKE, Ilmailuhallinto, Merenkulkulaitoksen meriturvallisuustoiminto sekä Rautatievirasto, joiden tehtävät siirtyivät kokonaisuudessaan uuteen virastoon.

» Liikennevirasto (ent. RHK) (www.liikennevirasto.fi)
Liikennevirasto on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla toimiva virasto, joka vastaa liikenteen palvelutason ylläpidosta ja kehittämisestä valtion hallinnoimilla liikenneväylillä. Liikennevirastoon yhdistyivät 1.1.2010 Merenkulkulaitoksen väylätoiminnot, Ratahallintokeskus sekä Tiehallinnon keskushallinto.

» VR-Yhtymä Oy (www.vr-konserni.fi)
VR-konserni on kuljetusalan yritys, joka harjoittaa rautatieliikennettä ja sitä täydentävää autoliikennettä. Yhteensä VR-konsernissa on 31 yhtiötä. VR-konserni on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka perustettiin vuonna 1995 jatkamaan Valtionrautateiden toimintaa.

» HSL (www.hsl.fi)
Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) aloitti toimintansa 1.1.2010. HSL vastaa lain mukaisesti joukkoliikenteen suunnittelusta ja järjestämisestä pääkaupunkiseudulla. Kuntayhtymään siirtyivät Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) liikennetoiminnot sekä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) suunnittelu- ja tilaajatoiminnot ja kilpailutus. Lue lisää: fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_seudun_liikenne

» Junakalusto Oy (www.junakalusto.fi)
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on perustettu hankkimaan ja omistamaan YTV:n alueen liikenteessä tarvittava uusi Flirt-junakalusto.

» Oy Karelian Trains Ltd (www.kareliantrains.fi)
Oy Karelian Trains Ltd on VR Oy:n ja OAO RZD:n puoliksi omistama kalustoyhtiö. Yhtiö on perustettu syksyllä 2006 Helsingin ja Pietarin välistä nopeaa liikennettä varten, ja se hankkii Helsinki–Pietari-liikenteen edellyttämät nopeat Allegro-junat ja kunnossapitopalvelut.

» Alstom Suomi (www.alstom.com/finland/)
Alstom luo innovatiivista ja ympäristöystävällistä tekniikkaa sekä voimantuotannon että raideliikenteen aloilla. Alstom on rakentanut maailman nopeimman junan ja tehokkaimman automatisoidun metron. Suomessa Alstom työllistää noin 250 henkeä ja toimii erityisesti teollisuuden ja voimalaitosten huollossa ja kunnossapidossa. Alstom Transport on toimittanut Suomeen 18 Pendolino-junaa sekä 30 lähiliikennejunaa.

» Onnettomuustutkintakeskus (www.onnettomuustutkinta.fi)
Onnettomuustutkintakeskus tutkii mm. Suomessa sattuneet raideliikenneonnettomuudet tai niiden vaaratilanteet.

Liikennevahinkolautakunta (www.liikennevahinkolautakunta.fi)
Liikennevahinkolautakunta toimii korvauskäytännön yhtenäistämiseksi liikennevahinkojen korvausasioissa lausuntoja ja soveltamissuosituksia antavana toimielimenä. Liikennevahinkolautakunnan sivuilta löytyy mm. laskelma rautatiekaluston seisontapäiväkustannuksista vuonna 2009.

» Rautatiealan Teknisten Liitto RTL ry (www.rautatietekniikka.fi)
RTL on rautatiesektorin teknisten henkilöiden edunvalvontaa ja vaikuttamista harjoittava ammattijärjestö. Jäsenistö koostuu pääasiassa VR-konsernin, Ratahallintokeskuksen ja Rautatieviraston palveluksessa olevista teknisistä toimihenkilöistä, mutta myös muiden rautatiealalla toimivien yritysten henkilökunnasta. RTL ry julkaisee Rautatietekniikka-lehteä, joka on luettavissa myös pdf-versiona.

» Rautatievirkamiesliitto ry (RVL) (www.rautatievirkamiesliitto.fi)
Rautatievirkamiesliitto on rautatiealalla työskentelevien toimihenkilöiden ammattijärjestö. Jäsenet työskentelevät VR-Yhtymä Oy:n, Oy VR-Rata Ab:n, Corenet Oy:n ja Oy Transpoint Ab:n palveluksessa. RVL on SAK:n jäsenliitto ja sen kuljetusalan neuvottelukunnan jäsen.

» Veturimiesten liitto (VML) (www.veturimiesliitto.fi)
Veturimiesten liitto on puhtaasti ammattikuntainen liitto, johon kuuluu pelkästään veturimiehiä. VML julkaisee myös neljästi vuodessa ilmestyvää Veturimies-lehteä, joka on niin tilattavissa kuin luettavissa myös pdf-versiona.

» Suomen Rautatiematkustajat ry (www.rautatiematkustajat.fi)
Yhdistys pyrkii edistämään ja tukemaan suomalaista rautatiematkustamista.

» Raideryhmä (www.raideryhma.fi)
Raideryhmä on raideliikenteen harrastajista ja asiantuntijoista koostuva vapaa kansalaisryhmä. Ryhmä syntyi syksyllä 2004, kun ryhmän alkuperäiset jäsenet ryhtyivät käymään keskustelua Ratahallintokeskuksen julkaisemasta suunnitelmasta lakkauttaa ns. vähäliikenteisiä ratoja. Ryhmä on julkaissut kaksi pamflettia, Rautatie on mahdollisuus (2005) sekä Rautatien aika (2007).

» Pro Rautatie (www.prorautatie.net)
Pro Rautatie on liikennepoliittinen yhdistys jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää rautatieliikennettä ja sen toimintaedellytyksiä Suomessa.

» Suomen Liikenneliitto SuLi ry (www.suli.org)
SuLi ry on valtakunnallinen kestävän liikenteen edunvalvontajärjestö. SuLi:n tavoitteena on turvallinen, sujuva ja vähän ympäristöä rasittava liikennejärjestelmä ja sitä tukeva liikennepolitiikka ja -kulttuuri. SuLi:n keskeinen tehtävä on toimia suojattoman liikenteen ja joukkoliikenteen käyttäjien edunvalvontajärjestönä. Suomen liikenneliitto antaa jäsenjärjestöilleen asiantuntija- ja resurssiapua sekä toimii edunvalvojana viranomaiskuulemisissa.

» Pro-Varikko (topparoikka.net/mytajaisten-varikko/)
Pro-Varikko on nimi työryhmälle, jonka tehtävänä on tuoda esille Lahden Mytäjäisten varikkoalueen historiaa ja tulevaisuuden näkymiä esille, sekä antaa tukea kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön säilyttämiseen ja kehittämiseen. (Katso myös Lahen Lehti!

» REILIA (reilia.fi)
Reilia on Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kouvolan yksikön hallinnoima hanke, jonka tavoitteena on perustaa rautatiekulttuurikeskus. Hanketta rahoittavat EU:n Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Etelä-Suomen lääninhallitus ja Kouvolan kaupunki. Tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta rautateiden historiasta sekä kulttuuriperinnöstä. REILIA on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita liikennehistoriasta ja liikennekulttuurin historiasta. Tallennustoiminta, kokoelmat ja näyttelyt palvelevat matkailijoita, näyttelyvieraita, tutkijoita, harrastajia ja tulevia sukupolvia!

Logistiikkaa ja rautatiekuljetuksia:
» Oy ContainerTrans Scandinavia Ltd (CTS) (www.containertrans.fi)
CTS vuonna 2007 Suomessa rautatieliikennettä harjoittavan VR Oy:n (nykyään VR-Yhtymä Oy) ja JSC TransContainer:in, Venäjän kansallisen kontti- ja konttivaunuoperaattorin, yhteisyrityksenä. CTS järjestää säännöllistä kokojunaliikennettä Suomesta Moskovaan (”Revontuli”) ja Pietariin. Säännöllisen kokojunaliikenteen lisäksi CTS tarjoaa kokojuna liikennettä laajimille projekteille muualle Venäjälle, IVY-maihin ja Kiinaan. Vuonna 2008 CTS järjesti yli 130 konttijunaa.

» Easmar Logistics Oy (www.easmar.fi)
Kouvolassa toimiva Easmar tarjoaa yhdistettyjä maa-, meri- ja rautatiekuljetuksia Euroopan, Suomen ja Venäjän välillä.

» Freight One Scandinavia (freight1.fi)
Freight One Scandinavia on Suomen, Venäjän ja IVY-maiden välisiin rautateitse tapahtuviin tavarakuljetuksiin erikoistunut logistiikkayhtiö, joka tarjoaa kokonaisvaltaiset vienti-, tuonti- ja transitokuljetukset sekä vaunukuorma- että kokojunalähetyksinä. Marraskuussa 2009 perustettu Freight One Scandinavia Oy on VR:n ja Venäjän suurimman rautatieoperaattorin JSC "Freight One":n puoliksi omistama yhteisyritys, jolla on käytössä 200.000 erilaista tavaravaunua.

» ILP-Group (www.ilp-group.fi)
ILP-Group on suomalainen kuljetus- ja huolintaliike. ILP-Group perustettiin vuonna 1994 vastaamaan korealaisten elektroniikkavalmistajien, Goldstar ja Daewoo Electronicsin, Venäjän toimitusten logistiikasta. ILP-Groupin operatiiviset yritykset ovat ILP-Group Logistics Oy (kansainväliset logistiikkapalvelut), Belotron Logistics Oy (Venäjän ja IVY-maiden rautatiekuljetukset), Zeldorvag-konserni (rautatiekaluston hallinnointiyhtiö) sekä Rosfindor OOO (Venäjän sisämaan logistiikkapalvelut ja tullaukset). ILP-Group on investoinut omaan vaunukalustoon tarjoten käyttöön 138 m³ katettuja vaunuja mallia 11-280. Omien vaunujen lisäksi käytössä on yhteistyökumppaneiden vaunukalustoa. ILP-Group käsittelee vaunuja päivittäin Lappeenrannan ja Kotkan rautatieterminaaleissa. Suomen ja IVY-maiden lisäksi liikennealueita ovat mm. Kiina ja Mongolia.

» Innorail Oy (www.innorail.fi)
Innorail Oy toimii kansainvälisenä rautatiealan verkostoyhtiönä, jonka toiminnan painopistealueena on Pohjois-Euroopan ja Venäjän välisen kansainvälisen rautatiekonttiliikenteen kehittäminen. Tavoitteena on kehittää rautatiekuljetusten ja kahdensuuntaisten konttikokojunien kilpailukykyä Suomen reittiä ja logistiikkapalveluinfrastruktuuria hyödyntäen. Innorail Oy:ssä ovat mukana mm. Container Finance Ltd, DHL Freight Finland Oy, Kuehne+Nagel Ltd, Itella Oyj, Nurminen Logistics Oyj, Easmar Logistics Oy sekä Kouvola Innovation Oy. Venäjän rautatie- ja logistiikka-alaa edustaa Venäjän Huolitsijakilta, jossa on noin 150 jäsenyritystä.

» Innoroad Park (www.innoroadpark.fi)
Innoroad Parkin tontti levittäytyy Jyväskylään ja Laukaaseen satojen hehtaarien alueelle. Suunnitelmien mukaan alueella toimii parinkymmenen vuoden kuluttua kaksi ja puoli sataa yritystä. Lähiaikoina on käynnistymässä yhdistettyjen kuljetusten terminaalialueen esisuunnittelu. Innoroad Park on osa Innoroad-verkostoa, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän kanssa.

» Kerca (www.kerca.fi)
Uusi logistiikkakeskus Kerava Cargo Center eli Kerca yhdistää maantie-, rautatie-, lento- ja merikuljetukset tehokkaasti toisiinsa. Laaja, 160 hehtaarin laajuinen alue ja sijainti E75-moottoritien varrella sekä pääradan ja Vuosaaren satamaradan yhtymäkohdassa tarjoaa logistiikkapalveluille hyvän lähtökohdan.
"Kiinnostusta radan rakentamiseen ei enää ole": http://www.junalauta.net/uutislinkit/2011/09/kiinnostusta-kercan-pistoraiteen-rakentamiseen-ei-enaa-ole/

» LogiCity / Pilot Turku Oy (www.pilotturku.com)
LogiCity on Turun lentoaseman ja E18-kehätien välittömässä läheisyydessä toimintaansa aloitteleva logistiikkakeskus, josta on lyhyet etäisyydet myös Turun ja Naantalin satamiin. Alueelle on kaavailtu myös raideyhteyttä vieressä kulkevalta Toijalan radalta.

» Northlink (www.northlink.fi)
Northlink OLI Perämeren satamien ja VR Cargon muodostama markkinointiryhmä idän ja lännen välisiin kuljetuksiin.

» Nurminen Logistics Oyj (www.nurminenlogistics.com/fi/)
Pörssilistattu Nurminen Logistics tuottaa korkealaatuisia logistiikkapalveluja, kuten esimerkiksi rautatiekuljetuksia, terminaalipalveluja, huolintaa sekä erikois- ja raskaskuljetuksia. Sivustolta löytyy myös tietoa tarjolla olevasta vaunukalustosta.

» SeaRail (www.searail.net)
Turun satamassa toimiva SeaRail tarjoaa kuljetus- ja logistiikkapalveluja myös rautateiden välityksellä. Yrityksen telinvaihtohalli mahdollistaa Eurooppalaisten junalauttavaunujen saapumisen Suomen rataverkostolle.
Turun junalauttaliikenne on loppunut vuodenvaihteessa 2011-2012

» Suomen Satamaliitto (www.finnports.com)
Satamaliitto on Suomen satamien edunvalvoja Suomessa ja ulkomailla. Satamaliitto julkaisee sekä vuosi- että kuukausitilastoja jäsensatamilta ja Liikennevirastolta saaduista tiedoista. Sivustolta löytyy myös jäsensatamien yhteystiedot ja linkit.

» VR Transpoint (www.vrtranspoint.fi)
VR Cargo on osa VR-yhtymää ja vastaa tavaraliikenteestä.

Rautatiealan teollisuutta ja kunnossapitoa:
» Celer Oy (www.celer.fi)
Celer Oy on vuonna 2004 perustettu teollisuuden ja rautateiden sähkö- ja automaatiopalveluita tuottava mikkeliläinen yritys.

» Desec Ltd (www.desec.com)
Desec Tracklayer on yksi rautatiekunnossapidon mielenkiintoisimpia laitteita, jonka toimintaa esitellään sivustolla runsaan kuvituksen avulla. Kopar Oy toimii Tracklayereiden sopimusvalmistajana.

» Destia (www.destia.fi)
Destian toimenkuvaan kuuluu myös ratojen suunnittelu, rakennustyöt ja ylläpito. Destia on ollut mukana rakentamassa esimerkiksi Vuosaaren satamaa ja Tikkalan rataoikaisua.

» EKE-Yhtiöt (www.eke.fi)
on suomalainen perheomisteinen monialakonserni, jonka toimialoja ovat asuinalue- ja toimitilarakennuttaminen sekä toimitilavuokraus, kodinhallintajärjestelmien ja junien älyjärjestelmien kehittäminen sekä rautatiekuljetukset. Junien älyjärjestelmien kehittämisestä vastaa EKE-Elektroniikka Oy. EKE operoi Suomen ja Venäjän välisessä yhdysliikenteessä sekä Venäjän sisäisessä liikenteessä omalla venäläisellä vaunu- kalustolla. Venäjän tytäryhtiöt EKE Awag (puutavarakuljetukset) ja EKE Trans (öljykuljetukset) omistavat yhdessä lähes 1.500 vaunua.

» Euro-Train Ltd Oy (www.euro-train.fi)
Euro-Train Ltd Oy on erikoistunut rautatiekomponenttien tuontiin, tuontivalikoimaan kuuluvat erilaiset UIC mukaiset EU hyväksynnän saaneet komponentit ja COST-standardien mukaiset Venäläiset komponentit.

» Joptek Oy Composites (www.joptek.fi)
Joptek Composites on lieksalainen komposiittiteknologian edelläkävijä, joka suunnittelee ja valmistaa asiakaslähtöisiä kevytrakenteita ja komposiittirakennejärjestelmiä mm. kuljetusväline-, merenkulku- ja rakennusteollisuudelle. Kevytrakenteilla voitiin toteuttaa mm. kaksikerroksinen juna.

» Kesälahden Maansiirto Oy (www.kesalahdenmaansiirto.fi)
Kesälahden Maansiirto Oy:llä on yli neljän vuosikymmenen kokemus vaativista maanrakennusurakoista. Yritys on kehittynyt tasaisesti ja vakiinnuttanut asemansa Suomen kymmenen suurimman maansiirtoyrityksen joukossa.

» Kotkan Vantti Oy (www.kotkanvantti.fi)
Erityisosaamisena yrityksellä on kallio- ja kunnallistekninen rakentaminen.

» Logister Ltd (www.logister.com)
Vaununsiirtolaiteiden erikoisosaaja, joihin lukeutuvat luonnollisesti myös robottiveturit!

» Lännen Tractors Oy (www.lannentractors.fi)
Lännen Tractors Oy kehittää ja valmistaa Lännen maarakennus- ja ympäristökoneita vaativiin olosuhteisiin. Sijainti keskellä Pohjois-Euroopan päämarkkina-alueita varmistaa hyvän paikallistuntemuksen. Sitä kautta on syntynyt taito tuottaa koneita ja palveluita asiakasvaatimusten mukaisesti. Tehtaan keskusvarasto takaa hyvän varaosasaatavuuden. Lännen Tractors Oy suunnitteli huippuvarustellun monitoimikoneen VR Track Oy:lle, lue enemmän asiakaslehti 1/2012:sta!

» Maansiirto Veli Hyyryläinen Oy (www.mvh.fi)
MVH:n päätoimialana on rautatieverkoston rakentaminen, korjaus ja kunnossapito. Yritys harjoittaa myös teiden talvikunnossapitoa. MVH:n toiminta-alueena on koko Suomi. Yrityksellä on käytössä useita rautateiden korjaus- ja kunnossapitoon käytettäviä laitteita. MVH Oy on ollut osa DESTIA-konsernia 22.2.2007 alkaen.

» Konepaja Mankinen Oy (www.mankinen.fi)
Riihimäellä toimivan yhtiön toimialaan kuuluvat konepajapalvelut, moottorikoneistukset ja ratatyökoneiden suunnittelu, valmistus, maahantuonti ja vienti. Jos tarvitset esimerkiksi ratanaulojen irroitukseen soveltuvaa sorkkarautaa tai järeämpiä ratatyökaluja - Mankiselta löytyy!

» Pajakulma Oy (www.pajakulma.fi)
Pajakulma palvelee myös rautapyöräistä kuljetuskalustoa vastaamalla mm. Valmetin ja Rauma-Repolan valmistaman kiskokaluston after sales -palveluista.

» Proxion Oy (www.proxion.fi)
Proxion Oy on infrastruktuuriprojektien rakennuttamis-, suunnittelu-, ohjelmisto- ja koulutuspalveluihin erikoistunut riippumaton asiantuntijayritys. Proxion aloitti toimintansa vuonna 2005 ja on henkilöstönsä omistama. Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä 55 eri alojen asiantuntijaa. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Pieksämäellä ja muut toimipisteet Helsingissä, Kouvolassa ja Oulussa, sekä projektitoimistot Kokkolassa ja Seinäjoella.

» Puhoksen Veturipalvelu Oy (www.tt-konepalvelu.fi)
Yrityksen päätoimialana on rautatieliikennettä palveleva toiminta sekä myös maanrakennus, vesakonraivaus, teiden ja ratojen ylläpito- sekä korjaustyöt.

» Pöyry Group (www.poyry.fi)
Pöyry on maailmanlaajuinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö. Pöyryllä on vuosikymmenien kokemus erilaisten ratahankkeiden suunnittelusta. Suomessa Pöyry on ollut suunnittelemassa kaikkia viime vuosikymmeninä toteutettuja suuria ratahankkeita.

Ratatek Oy (www.ratatek.fi)
Ratatek Oy on vuonna 2008 perustettu urakointiyritys, jonka päätoimialana on sähköisten liikennejärjestelmien kiinteiden sähkölaitteiden asentaminen, purkaminen ja ylläpito. Yritys toimii myös muiden vahvavirtajärjestelmien toimittajana. Ratatek Oy:n toiminta-alueena on koko Suomi. Suomen lisäksi toimintaa on myös Ruotsissa.

RICA - Riihimäen Metallikaluste Oy (rica.fi)
Riihimäen Metallikaluste Oy on metallituotteita valmistava yritys Riihimäellä, Mattilan teollisuusalueella. Yritys valmistaa mm. istuimia ja istuinkomponentteja raideliikenteeseen.

» RP-Hitsaus Oy (www.rp-hitsaus.fi)
Yritys on erikoistunut rautateiden liikkuvan kaluston korjaukseen ja modernisointiin, erityisesti raakapuun kuljetuskalustoon Suomen ja Venäjän väliseen yhdysliikenteeseen. Yrityksen pääkonttori sijaitsee näkyvällä paikalla Pieksämäellä - vanhassa rautatievesitornissa rautatieaseman vieressä!

» Saalasti Oy (www.saalasti.fi)
Saalasti Oy:n kuljetuskalustoliiketoiminta siirtyi Teräspyörä Oy:lle 1.1.2010. Samalla kaikkien tuotteiden valmistus siirtyi Espoon Juvanmalmilta Kouvolaan Voikkaalle. Teräspyörä on Suomen ainoa rautatiekaluston huoltoon erikoistunut yritys ja on Saalasti Oy:n tytäryhtiö.

» Szepaniak Yhtiö Oy (szepaniak.buuma.fi)
Joutsenolainen Szepaniak Yhtiö Oy tarjoaa materiaalin käsittely- ja logistiikkapalveluja mekaaniselle ja kemialliselle matsäteollisuudelle sekä energialaitoksille. Logistiikkapalveluihin kuuluu mm. robottivetureiden vuokrauspalvelu.

» Teräspyörä Oy (www.teraspyora.fi)
Kuusankoskella ja Espoossa toimiva Teräspyörä Oy on rautatiekaluston huoltoon erikoistunut yritys. Teräspyörän tuotevalikoimaan kuuluvat vaihtotyöveturit ja -robotit, erikoiskytkimet, jarrujenkoettelulaiteet ja ratatyökoneet sekä rautatiekäytössä tarvittavien mittalaitteiden toimitus. Huoltopalvelu pitää kunnossa rautatieoperaattoreiden vaunut, vetokaluston sekä ratatyökoneet. Teräspyörä Oy tekee myös hyväksyttämisiä, mittauksia ja koeajoja.

» Transtech Oy (www.transtech.fi)
Transtech Oy on yksi Euroopan johtavista kaksikerroksisen kiskokaluston valmistajista ja merkittävä vaativien konepajatuotteiden sopimusvalmistaja. Yhtiön toimipaikkoja ovat Oulun konttori ja Otanmäen tehdas.

» Oy VR-Rata Ab (www.vr-rata.fi)
VR-Rata on maamme suurin radan rakentaja, jonka asiantuntemus kattaa rautatietekniikan koko alueen suunnittelusta toteutukseen.

Harrastajien ylläpitämät juna- ja rautatiesivustot:
» Seisake.net
Tasokas sivusto keskittyen pääkaupunkiseudun rautatieliikenteeseen sekä metroon.

Ilmera "avataan ennemmin kuin arvaatkaan!"

» Kuvakimara - Pertti Itkonen
Junakuvakimaran lisäksi tarjolla Pertti Itkosen (1954-2008) puhuttelevia otoksia muiltakin saroilta!

» "Dv12-seuranta" (JP Halonen)
Sivustolla listattiin v. 2003-2008 Jyväskylässä havaittuja Dv12-vetureita!

» Väiskin kotisivut! - Junia, pienoisrautateitä ja laivoja!

» Pääraide - N e t n i c Tmi
Netnic Trains -linkin kautta avautuu pienimuotoinen mutta sitäkin asiallisempaa materiaalia tarjoava galleria!

» Sami Norlundin kotisivulla myös junakuvia

» Junaportaali - Henri Hovin junasivut

» Teemu Sirkiän junasivut
Asiallisia junakuvia vuodelta 2005!

» Risto Hyvärisen (höyry)junasivut
Kasarihenkisen ulkoasun takaa löytyy asiatietoa höyryvetureista sekä aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia!

» Paavon parhaat :)

» Ratapiha.com
Jonnen pöytälaatikosta löytyy mielenkiintoista ja tuoretta kuvamateriaalia!
» Teemu's World
Teemu Virtasen kotisivuston raideliikenneosiosta löytyy mm. raideliikennesanasto, arvokkaita otoksia sisältävä valokuvagalleria sekä artikkelit Sr2-, Schöma- ja Tubize-vetureista!

» Jussi Mäkisen raideliikennesivut

» Eljaksen junasivut sisältävät historiallisesti arvokasta tietoa keskittyen erityisesti Lahti-Loviisa -radan liikenteeseen!

» Nokivasara.com on yksityishenkilön ylläpitämä rautatieaiheinen sivusto. Sivustolla on kuvagallerian lisäksi havaintoja, junavideoita ja blogikirjoituksia!

» Jouni Nousiaisen sivuilta löytyy runsaasti myös rautatieaiheista kuvamateriaalia - esimerkiksi Punkaharjulta, Putikosta ja Huutokoskelta!

jukkajoutsi.com - Valokuvia Suomesta tarjoaa mielenkiintoista materiaalia myös useista rautatiepaikkakunnista! Sivusto on yksityishenkilöiden harrastuspohjalta kokoama, "virallisista" ulkopuolisista tahoista riippumaton ja ei-kaupallinen, tehty vain kiinnostuksesta ja kiintymyksestä itse aiheeseen.

Pistoraide on enemmän pienoisrautatiepainotteinen sivusto. Sivuja ylläpitää joensuulainen rautatieharrastaja Jimi Alppimaa. Muistathan kirjoittaa palautetta vieraskirjaan! ;)

» veturivarikko.webs.com Juniin liittyvä (harjoitus)harrastesivusto, jossa esim. Kuvia ja Junapedia junista. :)

Juna- ja rautatiekuvia tarjoavia kuvagallerioita:
» amh.1g.fi

» asia.kuvat.fi
Juhana Konttisen viiden tähden galleria, asianmukaisia junakuvia Keski-Suomesta!

» eimari.1g.fi
sisältää mm. lähikuvia Haapamäen Porkkana-Projektista!

» harrij.kuvat.fi

» hootee.1g.fi

» hyokytumppi.galleria.fi

» hvti.kuvat.fi
Sähköistämätön HIIVATTIgalleria tarjoaa kömyä ja mölyä!

» ISOG (ravemaz.pp.fi/images/)

» jmtk.1g.fi

» johannes.1g.fi

» jptr.1g.fi

» juhanan.kuvat.fi

» juhav.1g.fi

» junailija.kuvat.fi
Oulun ja Utajärven maisemiin painottuva kuvakollaasi

» junateme.kuvat.fi

» kpp.1g.fi

» kuvia.kuvat.fi

» Moduliviiva (picasaweb.google.com/Moduliviiva)

» mrgdae.galleria.fi
Massiivinen kuva-arkisto ympäri rataverkostoa!

» noviisi.1g.fi
Olavi Huotarin viiden tähden galleria, kainuulaista rautatiemaisemaa parhaimmillaan!

» paltsu.1g.fi
Oulun seudulle keskittynyt galleria parin vuoden takaa
rikste85.kuvat.fi
Riku Outisen erityisesti tavaraliikenteeseen keskittyvä rautatiekuvagalleria!

» ron.1g.fi
Viiden tähden Juna- ja Kiskokuvia keskittyen Länsi-Suomeen!

» seudun.kuvat.fi
Pääkaupunkiseudun kuvia - junilla ja ilman!

» sim.1g.fi
Simo Toikkasen viiden tähden galleria!

» siperiansusi.1g.fi

» stadilainen.1g.fi

» t3676.1g.fi
Eteläiseen Suomeen keskittynyt tavarajunakuvaherbaario!

» tarzan.1g.fi
Pasi Seppälän viiden tähden galleria Kaakkois-Suomesta!

» tjh.1g.fi

» topsava.kuvat.fi Töpsävän liikennepaikan mukaan nimetty kuvagalleria tarjoaa tuoreita kuvia harvemmin nähdyiltä, jo lähes unohdetuilta liikennepaikoilta!

tsendolino.kuvat.fi
- Janin junakuvia!

» tup.1g.fi
Kakkois-Suomen junakuvatarjontaa!

» tuuva19.kuvat.fi - Tuukan Junasivusto!

» tve4.1g.fi
Pohjoiseen Suomeen painottunut tasokas kuvagalleria!

valdu.kuvat.fi


» vek89.1g.fi
Lari Åhmanin Kainuuseen keskittynyt galleria!

Hylättyjä ratoja & Autioita asemia:
» Alleycat1982 (Picasa) & alleycat.kuvat.fi - Autioita, unohdettuja taloja, joista ainakin yksi kannattaa katsastaa.. Autopurkaamona toimineelle sahallekin on aikanaan kiskot johtaneet!

» aikamatka.net on rappioromantiikkaan keskittynyt sivusto, joka esittelee hylättyjä paikkoja valokuvien välityksellä. Tällä hetkellä Aikamatka.net käsittää noin sata hylättyä rakennusta, pääosin Suomesta.

» autio.kuvat.fi - Massiivinen UE-kuvagalleria! Siellä missä on on ollut teollisuutta on usein ollut myös teollisuusraide.. Sisältää kuvia mm. Karkkilan rautatien veturitallirakennuksen nykytilasta!

» Dsl900G (Photobucket) ... Rautateiden Rappioromantiikkaa!

» Joona (Picasa) - Joonan galleria sisältää raskaan määrän myös rautateihin liittyvää rappiokuvamateriaalia ympäri Suomea! Hylättyjä lättähattuja, junanvaunuja, teollisuusraiteita...

» kniexp.org - Kajaanin kaupunkieksploraatio!

» Lost Bricks on pyhitetty kuville hylätyistä rakennuksista mutta toki joukkoon mahtuu myös Junien hautausmaa!

» portti.kuvat.fi ... Urban Exploration -kansiossa paljon rautatiekuvia Kouvolan seudulta!

» Sameli's photostream - muutamia rautatieaiheisiakin kuvasarjoja!

Muista myös nämä - kuvatarjontaa muilla kuvapalvelimilla:
» Fireimages.net (www.fireimages.net)
Hälytysajoneuvogalleria sisältää luonnollisesti paljon tavaraa myös ratojen ääreltä!

» vastavalo.fi (www.vastavalo.fi)
Suomen suosituin yhteisöllinen kuvatoimisto tarjoaa kuvamateriaalia myös radoilta ja ratojen varsilta. Kokeile hakea esimerkiksi sanoilla "juna" tai "rautatie"..

» YLE Elävä arkisto (www.yle.fi/elavaarkisto)
Historiallisia videoleikkeitä esim. hakusanalla "rautatie"!

KirjastoVirma (Kuva.arkisto: rautatiet) (kirjastovirma.net)
KirjastoVirma on pohjoispohjaisen kulttuurin sivusto, joka on luotu kirjastojen kotiseutuhankkeissa 2000-luvulla. Tietokantaan tallennetaan alueen kulttuuriperintöä. Tavoitteena on tuoda yhteiseen käyttöön kunkin kunnan ja koko maakunnan omaa identiteettiä kuvaavaa aineistoa ja historiaa. Kulttuuriperinnön digitointi lisää aineiston tavoitettavuutta ja turvaa sen säilyvyyttä.

Blogeja:
» hyvarinen.blogspot.com - Juuso Hyvärinen: "Tavanomaisia tarinoita tavallisen miehen tavanomaisesta maailmasta" - liittyvät tosin hyvin usein rautateiden maailmaan!

» tku.typepad.fi/rautatiet - Tapani Kunnas: Matkakertomuksia ja muuta rautatieharrastukseen liittyvää aineistoa. Bloggaus jatkuu nyt toisaalla: kolmoisraide.blogspot.com tarjoaa kuvia, havaintoja, matkakertomuksia ja muuta raideliikenneharrastukseen liittyvää aineistoa.

» rautatiet.blogspot.com - "Ikkunapaikalla" on Timo-Pekka Heiman blogi joukkoliikenteestä (aikatauluista, juna- ja bussiliikenteestä, lippujen hinnoista, rautateistä) ja matkailusta (omista matkakokemuksista, lentoliikenteestä ja matkakuvista ja -kohteista). Hyvää matkaa, trevlig resa!

» raiteilla.vuodatus.net - "osapäivä vai kokopäivä -rautatieharrastaja"

» junailijanainen.blogspot.com - Junailijanainen

Trainspotter from Finland - Junabongausta Suomessa, suurimmalta osin Vaasan alueella.

kiskoarkea.wordpress.com - Veturinkuljettajan työstä ja rautatietekniikan olemuksesta kansantajuisesti kertova blogi!


» Alkuun » Kuvahaku » Info&Ohje » Puskarata » Tapahtumakalenteri » Linkit » Foorumi » Palaute »